Historická strategie Crusader Kings II za devět let své existence obdržela řadu placených dodatečných balíčků. Pokud byste si dnes chtěli koupit hru se vším všudy, zaplatíte necelých sedm tisíc korun (263,29 eur). Hry od vydavatelské společnosti Paradox Interactive jsou tímto známé. Není tak moc velkým překvapením, že právě tahle švédská firma zkouší model měsíčního předplatného na dodatečný obsah.

Základní Crusader Kings 2 je zdarma. Za 130 korun měsíčně (4,99 eur) si můžete zaplatit předplatné, které vám odemkne dodatečný obsah. Konkrétně jde o 13 velkých rozšíření, 12 balíčků jednotek, 14 balíčků hudby, 10 balíčků portrétů, exportní aplikaci Game Converter a aplikaci k vytváření postav Ruler Designer.

Přečtěte si také: Elden Ring blíže, Total War: Medieval, falešný test Far Cry 6

Měsíční předplatné bylo spuštěno na Steamu a funguje po vzoru velkých streamovacích služeb, u filmů a seriálů je to například Netflix. V Paradox Interactive si uvědomují, že cena celé kolekce se novým hráčům může zdát příliš vysoká nebo zastrašující. Předplatné má být možností, jak si hráči mohou vyzkoušet vše, co hra nabízí, aniž by museli přemýšlet o tom, který doplněk stojí za jejich peníze.

Podobnou službu připravil Paradox Interactive už před dvěma lety pro strategii Europa Universalis 4. Jak se zdá, testy byly úspěšné.

Loni na podzim vyšla hra Crusader Kings 3, která zatím neobdržela žádné rozšíření. Jak se ale vývojáři už dříve pochlubili, ve vývoji mají minimálně tři větší expanze.