Série Crash Bandicoot v aktuální chvíli zažívá boom, o němž mohli jen několik let zpátky skalní fanoušci tak akorát snít. Vynikající remake prvních tří dílů v podobě Crash Bandicoot N. Sane Trilogy oživil zašlou slávu téhle skákačky a loňský remake závodů Crash Team Racing to jenom prohloubil. O vývoji nového plnohodnotného dílu se šuškalo už dlouho a nedávno jsme mohli konečně všechnu nejistotu hodit za hlavu. Na internet totiž unikly informace o Crash Bandicoot 4: It's About Time. Nechyběl popis od tchajwanské ratingové společnosti a posléze i nekvalitní obrázky z traileru či datum vydání. Ale teď už to máme všechno pohromadě a pěkně oficiálně.

Čtvrtý Crash Bandicoot s názvem It's About Time je skutečně realitou a vyjde už letos 2. 10. pro PlayStation 4, Xbox One a Xbox Series X. Kam se poděla PC verze? Ta zatím oznámená nebyla, stejně jako tomu zprvu bylo u zmíněné kolekce remaků. Připomeňme si tedy, že PC, Xbox a Switch verze N. Sane Trilogy vyšly až o rok později než jejich protějšek na PlayStation 4. Je ovšem také nutné brát v potaz, že včera to bylo přesně rok od vydání závodů Crash Team Racing, které zatím na PC stále nevyšly. Jak na tom je tedy PC verze čtvrtého dílu s jistotou říct nedokážeme.

A co nás tedy ve čtvrtém díle čeká a nemine? Popis tchajwanské ratingové společnosti prozrazuje, že má Crash relaxovat na svém ostrově v roce 1998, ale při jeho výpravách se mu podaří najít záhadnou masku Lani-Loli. Jednu z kvantových masek, jež také údajně zná Crashova doslova maskovaného přítele Aku-Akua. Údajně se mají objevit i další kvantové masky v důsledku čehož se otevře kvantový rift, za nímž mají čekat různá časová období, dimenze a samozřejmě i dobrodružství pro nás. Tohle dobrodružství navíc zahrne známého záporáka série Neo Cortexe, který po událostech třetího dílu našel způsob, jak uniknout z minulosti, do které byl Crashem uvězněn.

Nový trailer krásně ukazuje všechno, co byste od nového dílu této série čekali, takže nechybí opravdu velké množství živých barev, spousta skákání, hromada nepřátel, doufáme, že i pořádná obtížnost a nějaké ty novinky. Obzvlášť překvapí hratelný Neo Cortex s novými dovednostmi a také zmíněné kvantové masky, které vás propůjčí speciální schopnosti. Představy byly zatím dvě, Kupuna-Wa a Ika-Ika.

První jmenovaná maska je časová a dovolí vám zpomalit čas a interagovat se světem kolem vás trochu novým způsobem. Za zmínku obzvlášť stojí možnost v tomto stavu také využít Nitro bedny, které by vás normálně jinak zabily.

Druhá maska, Ika-Ika, je zase gravitační maskou. S její pomocí můžete Crashovi nebo Coco - kteří sdílí schopnosti a můžete hrát libovolně za kohokoliv z nich chcete - změnit gravitaci. Jinými slovy můžete najednou běhat po stropě. Crashovým úkolem bude tyto masky postupně osvobodit, celkově mají být čtyři, a své schopnosti vám propůjčí v konkrétních částech levelů. Měly by tedy fungovat obdobně jako Aku-Aku v předchozích dílech.

Druhá zásadní novinka je již zmíněný hratelný Neo Cortex. V jeho případě se máme těšit na zcela nové dovednosti a úplně odlišnou hratelnost. Ačkoli i on zjevně sdílí lásku ve skákání a neustálém umírání, bude místo rychlého točení bojovat s jeho ray gun. Ta mu dovolí překážku nebo nepřítele změnit na pevný blok, na nějž můžete skočit, nebo na odrazovací blok, od kterého se budete moci… Inu, odrazit.

Chybět také nemají velké bossfighty nebo další zajímavosti v prostředí, jako je běhání po zdi, ježdění na kolejnici, houpání se na laně a další věci. Čtvrtý díl by přitom měl také nabídnout menší tzv. „difficulty spikes”. Mělo by se tedy objevit méně momentů, kdy se hra najednou výrazně ztíží. Celkově by ale mělo jít o trochu náročnější dobrodružství než předchozí tři díly. Další zajímavostí jsou pak také dva módy. Modern a Retro.

Během hry budete klasicky sbírat ovoce wumpa, to se nyní sčítá na konci levelu a slouží jako blíže nepředstavená měna. Pokud ovšem hrajete v režimu Retro, za každých 100 sesbíraných ovocí dostanete jeden život. Takže v tomto ohledu vás čeká klasická hra se životy, které není radno si vyplýtvat. Režim Modern ale životy vyhodí.

Zároveň bychom také měli mít možnost ovládat kameru. Perspektiva zůstane zafixovaná, ale budeme mít možnost se trochu porozhlédnout po levelu.

A to by k aktuálním novinkám bylo vše. Na hře pracují vývojáři z Toys for Bob, kteří se snaží hru prezentovat i s novým grafickým stylem. Takovým, který na první pohled evokuje klasický styl série, ale zároveň nabízí něco nového.

Takže ještě jednou na závěr - hra vychází 2. 10. pro PlayStation 4 a Xbox One. Při vydání konzole by měla být také vylepšena pro Xbox Series X. Cena ja stanovena na plných 60€ a za předobjednávku dostanete dva bonusové skiny. Jeden pro Crashe a jeden pro Coco.