Britská společnost Codemasters, která se specializuje na závodní hry DiRT a F1, získala licenci na FIA World Rally Championship od roku 2023. Exkluzivní dohoda byla podepsána na pět let (vztahuje se na konzole, PC a mobilní platformy) a první WRC hry od Codemasters se dočkáme ve finančním období, které končí v březnu 2024. Osobně první hru očekávám již v roce 2023. Codemasters mají licenci nejen na WRC, ale také na kategorie WRC 2, WRC 3 a Junior WRC Championships.

V Codemasters mají s WRC licencí zkušenosti, obsah využili u Colin McRae Rally titulu, který vyšel v roce 2002. Poté licence putovala mezi několika různými firmami jako je italské studio Milestone nebo naposledy Bigben Interactive (dnes Nacon), který svěřil WRC do rukou týmu z Kylotonnu. Nacon letos vydá WRC 9 a poté pravděpodobně ještě nové díly v roce 2021 a 2022.

Jaké plány mají Codemasters s WRC licencí jsme se nedozvěděli. Britská společnost má od roku 2009 licenci na F1 a má zkušenosti s rallye díky sérii DiRT, jež pokračuje v odkazu populární značky Colin McRae Rally. V říjnu letošního roku spatří světlo světa arkádový DiRT 5 pro PC, PS4, Xbox One, PS5 a Xbox Series X. Na Google Stadia se hra dostane začátkem příštího roku.

I přes novou dohodu jsou v Codemasters odhodláni pokračovat se sérií DiRT. Současně hodlají reprezentovat přední světový šampionát v rallye. „Věříme, že se o franšízu můžeme starat stejným způsobem jako o F1. Jsme nadšeni, že rozšíříme naše portfolio závodních her o WRC. Jde o něco, o co naše vášnivá komunita hráčů dlouho žádá,“ dodal zástupce Codemasters pro VideoGamesChronicle.

Připomeňme, že na konci minulého roku se Codemasters rozrostli o Slightly Mad Studios, autoři série Project Cars mají nového majitele a společně zaměstnávají více než 7 700 lidí.