Letošní sezóna královny motosportu přinesla spoustu změn. Nová pravidla přinutila designéry postavit velmi odlišné monoposty a někteří se s aerodynamickými změnami perou a mezitím se propadají startovním polem.

Mercedes ovládl posledních osm sezón z pohledu konstruktérského šampionátu a jeho jezdci získali sedm titulů (šest Lewis Hamilton, jeden Nico Rosberg). Letos se ale Mercedes hodně trápí s poskakováním, zatímco na spolehlivost doplácí Red Bull s Max Verstappen. Nejlépe změny využili ve Ferrari, které vévodí obou šampionátům.

Doufejme, že stejně jako Ferrari se bude dařit i Codemasters ve spojení s EA Sports. Společně nám dnes představili F1 22. Jak vidíte, oficiální videohra s licencí Formule 1 mění název po vzoru fotbalu FIFA, hokeje NHL nebo amerického fotbalu Madden NFL.

Pokud jste čekali nějaké velké představení, tak budete zklamání. Krátký teaser trailer láká na novou éru a odhaluje datum vydání. To bylo stanoveno na 1. 7. 2022 pro PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. Pokud si předobjednáte F1 22 Champions Edition, tak se do hry dostanete od 28. 6. 2022.

Doprovodná tisková zpráva je naštěstí detailnější. Potvrzuje nové hybridní monoposty formule i změny závodního víkendu související se zařazením sprintu. Pochopitelně nebude chybět celý kalendář letošní sezóny, včetně Velké ceny Miami.

Došlo také k potvrzení dříve spekulovaných novinek v podobě F1 Life. Půjde o přizpůsobitelné centrum, kde se můžete pochlubit svou sbírkou výkonných a krásných automobilů, drahého oblečení a nejrůznějších doplňků.

Vývojáři slibují nejen nové vozy, ale také nový model řízení, který přinese intenzivní závodění kolo na kolo. Zatímco nové možnosti závodů vám mají poskytnou větší kontrolu nad virtuálním závodním dnem F1 a možnost volby mezi strhujícími a vysílanými formovacím kolem, Safety Caru a zastávkami v boxech.

Vrátí se My Team, který vám umožní vytvořit si vlastní závodní stáj a stanovit startovní rozpočet na základě tří vstupních bodů: Newcomer, Challenger a Front Runner. Chybět samozřejmě nemůže kariéra (až 10 sezón), kterou doplní split-screen pro dva hráče, F2, online multiplayere a další oblíbené funkce.

Pro nové a příležitostné hráče je tu nová adaptivní umělá inteligence, která udržuje méně zkušené hráče konkurenceschopné v průběhu každého závodu, přičemž soupeři s umělou inteligencí jsou přizpůsobeni úrovni jejich dovedností. Vrací se také přístupné menu a ovládání, aby se hráči rychle dostali do akce bez nutnosti rozumět složitostem tohoto sportu. Osvěžené tréninkové programy nabízejí větší rozmanitost díky novým systémům bodování a vizualizacím na trati. To hráčům pomáhá dokonale zvládnout každou zatáčku před závodem o důležité mistrovské body.

Codemasters potvrzují také aktualizace tratí v Austrálii, Španělsku a Abú Dhabí na základě skutečných změn.

V neposlední řadě se F1 22 pochlubí kompatibilitou s virtuální realitou na PC prostřednictvím Oculus Rift a HTC Vive, abyste mohli prožít drama přímo z kokpitu.

„Těšíme se, až naše hráče přivítáme v nové éře Formule 1,“ řekl Lee Mather, hlavní kreativní ředitel F1 v Codemasters. „Vedle změn v reálném světě jsme aktualizovali fyziku, aby odpovídala novým pravidlům aerodynamiky, a přepracovali jsme model pneumatik, díky čemuž jsou jízdní vlastnosti věrnější. Díky novým a aktualizovaným okruhům, adaptivní umělé inteligenci, F1 Life a rozšířeným herním možnostem nikdy nebyla lepší doba, aby hráči usedli na svá místa a prožili život jezdce F1.“