Dnes je Xbox Gaming Cloud spuštěn v betě pro zařízení od Applu a Windows 10 prostřednictvím internetového prohlížeče. Do bety se dostane jen vybraná skupina hráčů z 22 podporovaných zemí, včetně České republiky a Slovenska.

Plánem Microsoft je se rychle dostat do další fáze a nabídnout Xbox Gaming Cloud všem předplatitelům Xbox Game Pass Ultimate. Podle Phila Spencera by k tomu mělo dojít v příštích několika měsících. V blízké budoucnosti má být cloudové hraní dostupné také na konzolích Xbox.

Co se her týče, tak v současné době se v Microsoftu zaměřují na konzolové hry, které můžete přes xCloud hrát. Americká společnost chce komplexní službu a ta zahrne i PC hry, ale až později.

Přečtěte si také: PlayStation pracuje na službě, která bude oponovat Xbox Game Passu

Knihovna Xbox Game Passu obsahuje více než 100 her, které jsou již dostupné na mobilech a tabletech s operačním systémem Android. Na iOS jsou ale překážkou pravidla App Store. Společnost s nakousnutým jablkem v logu vyžaduje, aby každá aplikace/hra byla do App Store umístěna samostatně z důvodu hodnocení uživateli. To ale Xbox Game Pass nesplňuje. Microsoft tak musel nařízení Apple obejít přes prohlížeč.

Brzy na servery dorazí nová aktualizace pro konzole Xbox s důležitými novinkami. Nový update vylepšuje funkci Quick Resume u Xboxu Series X/S, přidává doporučení pro hry v Xbox Game Passu, zrychluje stahování her a vrací do mobilní aplikace Xboxu pro iOS a Android možnost sledovat achievementy.