Výpravné dobrodružství v Čechách posledních Lucemburků láká hráče po celém světě i roky po vydání. V únoru nadcházejícího roku oslaví Kingdom Come: Deliverance páté výročí, přesto středověké RPG letos v létě dosáhlo na pět milionů prodaných kusů na všech platformách a nadále generuje příjmy, díky nimž je Warhorse Studios v černých číslech.

Ve finančním roce končícím letos v březnu dosáhly tržby Warhorse na 173 milionů korun. Zisk byl před zdaněním 124 milionů, všiml si server Lupa.cz. Tržby pochopitelně klesají. V roce vydání byly téměř 1,1 miliardy, rok poté 463 milionů a v roce 2020 pak 250 milionů. Přesto je patrné, že o Kingdom Come: Deliverance je mezi hráči nadále zájem, Warhorse ho podporují slevami na hru i dodatečné balíčky. Stejně tak obdržela firma peníze od Epic Games Store a PlayStation Plus (Sony), kde se titul rozdával. Mimo jiné byl i v předplatném Xbox Game Pass od Microsoftu.

Daniel Vávra a Martin Klíma dokázali, že úspěšné RPG se dá udělat realisticky, bez draků a magie. Přitom absenci fantasy prvků jim vydavatelé kdysi vyčítali a nechtěli náročný projekt finančně podpořit. Nakonec Warhorse uspěli na Kickstarteru, kde se od fanoušků podařilo vybrat 1 106 371 liber, v přepočtu 36 milionů korun. To stačilo k tomu, aby Zdeněk Bakala do projektu investoval další peníze. Vávra v rozhovoru pro Real Talk později prozradil, že rozpočet se blížil ke 400 milionům korun. Forbes dříve odhadoval 750 milionů.

O úspěchu české hry svědčí samotná akvizice. Warhorse Studios v únoru 2019 koupila vydavatelská společnost Koch Media (nyní Plaion), která spadá pod Embracer Group. Za Warhorse firma zaplatila 41,8 milionu eur (1,1 miliardy korun). Embracer Group vlastní Gearbox Software, Deep Silver, 3D Realms, 4A Games, Saber Interactive, nové brněnské studio Ashborne Games nebo slovenské Nine Rocks Games, autory loveckého simulátoru Way of the Hunter.

Černou kaňkou na příběhu Kingdom Come: Deliverance je chybějící český dabing. Jeho absenci hráči Warhorse pravidelně vyčítají. Koncem letošního roku by se ale situace mohla změnit, měl by být dokončen český dabing vytvořený komunitou, který finančně podpořil Daniel Vávra. Dokonce ve hře uslyšíme jeho hlas. Vydání je jisté pro PC verzi, na konzole PS4 a Xbox One se může dostat až po schválení vydavatelem.

Ještě zamrzí ambiciózní desková hra Kingdom Come: Deliverance od brněnského studia Boardcubator. Autoři sice vybrali požadovaných 100 tisíc eur, ale při 318 tisících eurech byla crowdfundingová kampaň zrušena. Odůvodnili to tím, že na vznik deskovky by bylo potřeba 1 500 000 eur.

Ve Warhorse nyní pracují na novém projektu. Dle všeho jde o pokračování Kingdom Come: Deliverance, ale na oficiální potvrzení nadále čekáme. Mezitím jsme pro vás připravili speciální video: 10 věcí, které očekáváme od Kingdom Come 2 (tady ve formě článku).