Petr Kubíček z Brna detailně představil svou akční adventuru s fantasy prvky, která je zasazena do reálné středověké Evropy. Aby 1428: Shadows over Silesia pro PC mohla vzniknout, potřebuje pomoc od hráčů.

1428: Shadows over Silesia nabídne izometrickou, stylizovanou a trošku pohádkovou grafiku. Je inspirována klasiky RPG žánru. Našince potěší kompletní dabing v češtině (a angličtině).

Co se příběhu týče, tak se píše rok 1428. Právě začíná husitské tažení do Slezska. Kacíři se zdají být pro zemi bez krále tím největším nebezpečím. Opravdové zlo ovšem číhá někde úplně jinde a nemá v plánu vést náboženské disputace.

Příběh 1428: Shadows over Silesia je vyprávěn z pohledu dvou hlavních postav. Mrzutého husitského hejtmana Hynka, který nejde pro nadávku daleko a s ničím se moc nepáře a johanitského rytíře Lothara, muže dobrého vzdělání a mravů, co se po boku svých bratrů postaví do první linie Slezské obrany. Každý má své vlastní motivace a názory na svět kolem sebe, jinou výbavu a schopnosti. Jejich osudy se brzy propletou. Střetnou se se zbraní v ruce, nebo uzavřou křehké spojenectví, aby se bok po boku postavili mnohem horšímu nepříteli?

Hra je lineární a odehrává se v průběhu celého husitského tažení do Slezska. Bude rozdělena do třinácti kapitol, nad kterými strávíte 20 až 30 hodin čistého času.

Slibovány jsou originální náročné hádanky, které na strastiplné cestě potkáte. Velkým vzorem pro ně byly klasické adventury z devadesátých let. „Budeš muset využívat prostředí, hledat předměty, získávat informace a luštit rébusy nebo šifrované zprávy. Některé problémy jde řešit různými způsoby, případně je šikovně obejít,“ uvádí Kubíček.

„Občas budete muset splynout se stíny a proplížit se kolem nepřátel, aby vás neodhalili. K nalezení ideální cesty ti pomůže sledovat jejich hlídkové trasy a zvyky. Anebo je můžeš zkusit potichu vyřadit, jednoho po druhém.“

K tomu všemu se vážou složité souboje. Soubojový systém má být jednoduchý na pochopení, ale bude to chtít cvik, abyste ho plně ovládli. „Pamatuj si jedno: Přečíslení je problém! Pokud se na tebe vrhnou tři a více protivníků zároveň, zemřeš! Klíčem je využívat jejich chyb, počkat si na správný moment a pak zaútočit. Postavíš se nejen rytířům, vesničanům, nebo loupežníkům, ale také různým nadpřirozeným bytostem, které není radno podceňovat.“

„V průběhu hry se budeš pohybovat jak pěšky, tak v sedle svého koně. Navštívíš celou řadu skutečných i fiktivních míst ve středověkém Slezsku. Budeš plenit vesnice, odhodlaně bránit hradby města, prozkoumávat tajné podzemní kobky, opuštěné doly, nebo zapovězené části klášterů. Těšit se můžeš například na Třemešnou, Nisu, klášter v Břehu nebo hrad Rabesberg.“

Ve hře budete hledat dva druhy skrytých mincí. Jen ti nejlepší z nejlepších budou schopní posbírat všechny. Naplníte si jimi nejen měšec a odemknete unikátní achievementy, ale také je občas můžete využít k postupu příběhu.

1428: Shadows over Silesia vypadá rozhodně zajímavě. Pokud vás také zaujala, podívejte se na Hithit, kde Petr Kubíček shání 500 tisíc korun. V době psaní článku se podařilo vybrat přes 114 tisíc. Na Hithitu najdete také popis toho, jak to celé začalo.

K vydání dojde v roce 2022. Za různé odměny na Hithitu můžete získat přístup do jednotlivých fázích vývoje a demoverze. Titul nebude náročný, stačit má Windows 7, Intel i3-3220, 2 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 660 nebo AMD Radeon HD 7870 a 5 GB volného místa na disku.

UKÁZKA Z ČESKÉHO DABINGU: