Česká budovatelská strategie Factorio vyjde o pět týdnů dříve, než byl původní plán. Studio Wube Software chtělo plnou verzi své hry vydat 25. září/septembra letošního roku, ale kvůli Cyberpunku 2077 si to rozmyslelo. V týmu mají za to, že vydat Factorio týden po očekávaném Cyberpunku 2077 by mohlo mít negativní dopad na prodeje.

Factorio si tedy hráči v plné verzi budou moci zahrát od 14. srpna/augusta letošního roku. V předběžném přístupu na Steamu je titul již 4 roky. Za tu dobu se výrazně změnil, dostal více obsahu a nadále má až na výjimky kladné uživatelské recenze.

Ve Factorio budujete a vytváříte automatizované továrny k výrobě předmětů vzrůstající složitosti. Vše se odehrává v nekonečném 2D světě, kde při návrhu továrny využíváte svou představivost a kombinujete jednoduché prvky do důmyslných struktur. K tomu všemu musíte ještě svou továrnu chránit před tvory, kteří vás ohrožují.

„Budete těžit suroviny, zkoumat technologie, budovat infrastrukturu, automatizovat výrobu a bojovat s nepřáteli,“ popisují Wube Software svou hru. „Ze začátku budete ručně kácet stromy, těžit rudu, vyrábět překladače a transportní pásy. Ale v krátkém čase se stanete industriální velmocí s obrovskými poli solárních panelů, rafinériemi zpracovávajícími ropu a továrnami které vyrábí a nasazují stavební a logistické roboty. Vše pro Vaši neutuchající potřebu surovin. Nicméně toto těžké využívání zdrojů planety se nelíbí místním obyvatelům, takže budete muset být připraveni bránit sebe a své strojové impérium.“

V kooperaci můžete spojit síly s ostatními hráči, vytvářet obrovské továrny, spolupracovat a delegovat úkoly mezi sebou.

Factorio koupíte na Steamu za 25 euro (cca 675 Kč). Hra obsahuje české titulky.