Nejprodávanější hrou roku 2022 mezi českými hráči je FIFA 23, která porazila PlayStation exkluzivitu God of War Ragnarök. Třetí je FIFA 22. Alespoň takhle dopadl žebříček v JRC, největšího českého prodejce her.

„Důvodem úspěchu nejnovějšího ročníku FIFA může být jak Mistrovství světa, které nedávno skončilo, tak i to, že jde o poslední fotbal od EA, který nese název mezinárodní federace fotbalových asociací,“ říká marketingový specialista JRC Petr Kratochvíl.

„Tak dobře se God of War Ragnarök umístil i přesto, že vyšel teprve začátkem listopadu. Stal se u nás dokonce nejprodávanější hrou v den uvedení na trh. Za pouhé dva měsíce stačilo pokračování severské ságy dosáhnout na moc hezký výsledek a těžko říct, zda by se nepral o první místo společně s FIFA 23, kdyby byl vyšel o něco dřív,“ dokresluje Kratochvíl.

Loňská FIFA 22 prodeje nasbírala během prvních 9 měsíců. Čtvrtou příčku získává další dlouho očekávaná novinka, Horizon Forbidden West.

„Ačkoliv měl titul vlažnější start, respektive byl lehce za naším očekáváním, tak se přes rok dokázal dostat na moc hezká čísla,“ uvádí Kratochvíl. Následuje stálice v podobě Grand Theft Auto V a desítku nejprodávanějších uzavírá Elden Ring.

  1. FIFA 23
  2. God of War Ragnarök
  3. FIFA 22
  4. Horizon Forbidden West
  5. Grand Theft Auto V
  6. Gran Turismo 7
  7. Minecraft
  8. NHL 22
  9. Far Cry 6
  10. Elden Ring
Recenze hry God of War Ragnarök

Mezi desítkou nejprodávanějších her roku 2022 se umístilo celkem 5 letošních novinek. Pro lepší obrázek toho, jaké tituly letos táhly v prodejích, zveřejnilo JRC i žebříček nejúspěšnějších novinek. Jedenácté místo je zveřejněno z důvodu toho, že ho obsadilo pokračování kultovní české série Polda s detektivem Pankrácem, kterého dabuje Luděk Sobota.

„Máme radost, že se Poldovi v tak silné konkurenci dařilo. A to i v kontextu toho, že se autoři sedmého dílu Poldy od samotného začátku potýkali s pirátstvím,“ dodává Kratochvíl.

  1. FIFA 23
  2. God of War Ragnarök
  3. Horizon Forbidden West
  4. Gran Turismo 7
  5. Elden Ring
  6. Dying Light 2: Stay Human
  7. Call of Duty: Modern Warfare 2
  8. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
  9. Pokémon Scarlet & Violet
  10. Pokémon Legends: Arceus
  11. Polda 7

NEJPRODÁVANĚJŠÍ KONZOLÍ ROKU JE PLAYSTATION 5

Dle očekávání je na první pozici PlayStation 5. Prodeje však byly více než kdy jindy ovlivněny dostupností jednotlivých konzolí.

„Ke konci roku se výrazně zlepšila dostupnost konzole PS5, kterou jsme začali naskladňovat už i na prodejny,“ nechal se slyšet Kratochvíl. Celkově druhé skončilo Nintendo, třetí pak jsou konzole od Microsoftu pořadí Series X a Series S.

  1. PlayStation 5
  2. Nintendo Switch OLED
  3. Nintendo Switch
  4. Nintendo Switch Lite
  5. PlayStation 4
  6. Xbox Series X
  7. Xbox Series S
  8. Xbox One