CES skončil před pár dny, pojďme si shrnout, co jedna z největších technologických konferencí přinesla. Nebylo toho málo. Mohli jsme vidět nové procesory, rolovací telefon od LG, grafické karty od NVIDIE pro notebooky nebo RGB respirátor od Razeru.

Přečtěte si také: Čína ve vládních počítačích zakazuje procesory Intel a AMD

NOVINKY OD INTELU

Během konference jsme se dočkali například ohlášení jedenácté generace procesorů od Intelu, a to jak pro počítače, tak pro notebooky. Notebook s novým procesorem jsme navíc dostali na testování.

Plně byla představena jen čtyřjádrová verze mobilních procesorů, bude nabízet frekvenci až 4,8 GHz na jednojádrovém turbu. O osmijádrové verzi těchto procesorů jsme mnoho neslyšeli, víme ale například, že na všech jádrech se dostane až na 5 GHz.

Další kapitolou jsou potom desktopové procesory, o kterých jsme rovněž mnoho neslyšeli. Známe ale něco málo o Core i9, která by si podle testů Intelu měla vést oproti AMD ve hrách lépe. Více o nových procesorech se dočtete zde.

RTX ŘADY 30 PRO NOTEBOOKY A PŘEDSTAVENÍ RTX 3060

O novinky jsme nebyli ochuzeni ani od NVIDIE, ta představila grafickou kartu RTX 3060. Ta s rozumnou cenovkou asi 329 $ přinese oproti kartě 1060 až desetinásobek raytracingového výkonu, 12 GB video paměti a 25 RT-TFLOPs pro ray-tracing.

Společnost také oznámila, že nová generace grafických karet přichází do notebooků, vše jsme detailně rozebrali ve článku. Nová vlajková loď pro notebooky, RTX 3080, přinese při hraní s ultra detaily na 1440p přes sto snímků za sekundu, cena ale bude odpovídající.

NVIDIA se v současnosti potýká s nedostatkem grafických karet, které nedokážou naplnit poptávku. Problémy jsou údajně způsobeny vysokou poptávkou a budou pravděpodobně pokračovat až do konce března/marce.

VÝKONNÉ PROCESORY DO NOTEBOOKŮ OD AMD

AMD se chce očividně prosadit i na Intelem ovládaném trhu notebooků, soudě podle nové generace právě těchto zařízení, kterým AMD věnovalo většinu své konference (článek zde).

Procesory do notebooků poputují ve dvou řadách s 8, 6 a 4 jádry s až 20 MB cache a výdrží 17,5 hodiny.

Přečtěte si také: Intel už testuje další generaci hráčských grafických karet

RAZER PŘEDSTAVIL CHYTRÝ RESPIRÁTOR

Kromě nových notebooků Razer na konferenci CES představil i chytrý respirátor. Ten přinese řadu zajímavých funkcí, mezi kterými je například aktivní proudění vzduchu, RGB a transparentní přední sklo. Nebo je to jenom vtip?

STADIA PŘICHÁZÍ NA TELEVIZE OD LG

Nové televize od LG přinesou kromě řady technologických vylepšení i herní streamovací služby Google Stadia a NVIDIA GeForce NOW. Ty bude nově možné spustit přímo na televizi, nebudete tedy potřebovat externí zařízení jako dosud. Stadia se navíc pravděpodobně chystá na všechny televize, které používají operační systém právě od Googlu, přesto budou televize LG asi ty první, které streamování umožní.

Nová série G1 ale přináší i řadu technologických vylepšení, nový OLED Evo panel si údajně vede skvěle i ve světlejších prostředích, a to díky jasnějšímu obrazu. Televize si zachovají podporu FreeSync i G-Sync, k tomu navíc přibydou další nástroje pro hráče, např. snížení latence.

Co už se ale kupcům nových televizí, které rozhodně nebudou levnou záležitostí, bude asi líbit o něco méně, je změna operačního systému, konkrétně pak nabídky „home“. Ta se z proužku na spodku obrazovky změnila v okno, které zabere obrazovku celou.

ASUS PŘEDSTAVIL  MONITORY PRO NOVÉ KONZOLE

Trio nových monitorů od ASUSu si povede skvěle s novou generací konzolí. Disponují připojením HDMI 2.1 a jejich další specifikace určitě zájemce potěší, cenovka už ale o poznání méně.

Asus ROG Swift XG43UQ je 144Hz monitor s rozlišením 4K a obrazovkou s velikostí 42 palců. Kromě HDMI má i DisplayPort a ELMB sync, který předchází rozmazání.

Asus ROG Swift PG32UQ i Asus TUF Gaming VG28UQL1A disponují 4K panelem a obnovovací frekvencí 144Hz. Liší se hlavně v úhlopříčce, první má 32 a druhý 28 palců.

ROLOVACÍ TELEFON OD LG

Od LG tu máme ještě jednu novinku, telefon s roztahovací obrazovkou. LG tak chce odpovědět na skládací telefony od Samsungu. Moc toho sice nevíme, nový telefon by měl ale být k dostání už tento rok.

ROBOTI

Stejně jako minulý rok jsme i letos viděli ukázku řady robotů. Nejzajímavější byli asi ti od Samsungu. Jeden z nich dokáže rozpoznávat vaši aktivitu a upozornit vás, když například moc dlouho sedíte u počítače. Druhý z robotů od Samsungu, Handy, dokáže díky své robotické ruce manipulovat s objekty a dokonce rozpoznat, zda se například jedná o křehkou sklenici.

LG představilo robota, který sterilizuje vnitřní prostory díky UV světlům, jimiž je vybaven. Jeho uvedení na trh ale momentálně ještě brzdí ověření činnosti.

SAMSUNG PŘEDSTAVIL NOVÉ VLAJKOVÉ LODĚ

Samsung představil solidní kandidáty na telefon roku, Galaxy S21, Galaxy S21 Plus a S21 Ultra. S21 bude stát 799 $, S21 Plus 999 $ a S21 Ultra 1199 $. V případě prvních dvou Samsung upustil od každoročního zvyšování cen a telefony dokonce zlevnil.

Zlevnění s sebou ale logicky nese nějaké kompromisy ve specifikacích. Nové vlajkové lodě ztratí typický zaoblený display po stranách. Display sníží rozlišení z 2400 na 1080, ale zachová si obnovovací frekvenci 120 Hz. Rovněž se sníží paměť RAM z 12 GB na 8 GB.

Galaxy S21 Ultra je ale jiná liga, a to i cenově. Je to v podstatě to nejlepší, co může Samsung nabídnout. Poslední procesor od Qualcommu, 12 GB RAM a rozlišení 3200 x 1440 na 6,8palcovém displeji.

MSI STEALTH 15M

MSI představilo nejtenčí patnáctipalcový herní notebook, uvnitř najdeme jedenáctou generaci procesorů Intel a grafickou kartu GTX série 30 od NVIDIE. Tenký je jen 16 mm a váží jen 1,7 kg. Cena bude začínat na 1399 $.

DALŠÍ NOTEBOOKY

Lenovo představilo notebooky Legion 7 a Slim 7, oba obsahují nové mobilní procesory od AMD a novou generaci grafických karet od NVIDIE.

Lenovo také představilo „kapesní“ notebook LaVie Mini. Váží půl kila a dotyková obrazovka má jen 8 palců. Uvnitř skrývá procesor Intel Core i7 nové generace.

Razer Blade bude mít desátou generaci procesorů od Intelu a novou generaci grafických karet od NVIDIE. Modely se budou cenově pohybovat od 1 499 $ do 3 299 $.

ASUS přichází se zajímavou koncepcí notebooku s externí grafickou kartou. Zatímco uvnitř se nachází osmijádrový AMD Ryzen 9 5980HS a GTX 1650, kabelem lze připojit novou grafiku RTX 3080. Dál nabízí 4K obrazovku s frekvencí 120 Hz.

OTTERBOX BUDE VYRÁBĚT DOLŇKY XBOXU

Přinese box na ovladač, držák na telefon, obal na telefon pojímající teplo a ochranné sklo na mobil, které bude zároveň fungovat jako bezpečnostní sklo.