Aktualizace: Pokud se vám včerejší zpráva o vytvoření kultovního Half-Life pro virtuální realitu zdála jako šílenost, která je dost nepravděpodobná, tak úderem půlnoci se stala reálnou. Společnost Valve na svém twitterovém účtu oznámila, že ve čtvrtek v 19:00 našeho času představí Half-Life: Alyx, jejich vlajkovou loď pro VR.

Reakce nejsou kupodivu tak negativní, jak jsem očekával. Vypadá to, že hráči jsou rádi alespoň za něco. Někteří připomínají Valve, že podle statistik Steamu z října/októbra 2019 vlastní VR pouze 0,38 procenta uživatelů.

Máte radost, že se po dlouhých 15 letech od vydání druhého dílu vrací Half-Life mezi živé? Snad se Valve do budoucna naučí počítat do tří a naservíruje nám i Half-Life 3 pro počítače bez nutnosti vlastnit VR headset.

Původní zpráva

Half-Life je v dnešní době pojem. Hráči se náznakům o příchodu nového dílu už jen smějí a nenechají se strhnout lavinou spekulací, když už to tolikrát nevyšlo. Přesto tak nějak všichni čekáme, že jednoho dne by Valve mohlo tuhle značku obnovit a nabídnout nám ji v novém kabátku. Sami představitelé americké společnosti si to přejí a podle všeho se o to již několikrát pokoušeli, ale poté svou snahu vzdali. V souvislosti s tím přiznali, že přivést zpět Half-Life není jednoduchý úkol. Očekávání hráčů jsou totiž obrovská a zklamat natěšené fanoušky je zase velmi snadné.

Dokážete si ale představit, že místo očekávaného velkého dílu pro počítače a konzole dostaneme Half-Life pro virtuální realitu? Pokud ne, tak se o tom máme již brzy přesvědčit. Nové spekulace totiž mluví o Half-Life: Alyx, jenž má vyjít už v březnu/marci 2020.

Informace pochází z přepisu údajného rozhovoru mezi novinářem Geoffem Keighleym, Robinem Walkerem (spolutvůrce Team Fortress 2) a dalším zaměstnancem společnosti Valve Software. Vše vynesl na světlo světa člověk, který v minulosti informoval svět o Dota Underlords. Odkud ale tyto informace má, to už neprozradil.

Pokud jim budeme věřit, máme počítat s VR hrou ze světa Half-Life. Oznámena má být 12. prosince/decembra na The Game Awards, které moderuje již zmíněný Keighley.

Na přepisu rozhovoru je zajímavá jedna věc. Sám Keighley se přítomných vývojářů dotazuje, proč museli vytvořit Half-Life pro virtuální realitu. Přijde mu jako by Valve tímto způsobem nutilo hráče, aby si VR koupili. Na to Walker měl odpovědět, že původně projekt začal s cílem prozkoumat možnosti virtuální reality. Zdá se, že Valve se natolik zalíbil, že z něho vytvářejí plnohodnotnou VR hru. Ačkoliv Walker přiznává, že by rádi nabídli podporu klávesnice a myši, tak v současné době se zaměřují čistě na virtuální realitu.

Valve údajně chce prostřednictvím Half-Life: Alyx zjistit názor a zájem hráčů o VR. Pokud bude odezva pozitivní, má společnost v přípravě další tituly – engine je totiž připraven. O nich se možná více dozvíme v připravovaném novém díle The Final Hours, který chce Keighley podle přepisu rozhovoru věnovat právě Half-Life: Alyx, novým projektům, experimentů i hrám, které nespatřily světlo světa za posledních deset let, včetně Half-Life, Half-Life 2 a Portalu.

Co myslíte, má skutečně Valve za lubem propagovat virtuální realitu skrz Half-Life: Alyx? Pokud ano, nevzbudí to ještě větší rozruch než Blizzard se svým Diablem pro mobily na minulém Blizzconu, kdy lidé očekávali oznámení právoplatného pokračování Diabla?

Já bych si klidně vsadil, že reakce hráčů a fanouškům nebudou vůbec pozitivní. Pokud jste stejného názoru, tak výše zmíněnému přepisu rozhovoru nahrávají dřívější informace. Zástupci Valve se již několikrát nechali slyšet, že chtějí vytvořit velkou hru pro virtuální realitu. Navíc se před několika měsících hlasitě mluvilo o VR hře ze světa Half-Life, jež by měla být zaměřena právě na Alyx Vance. Je to všechno náhoda?