Kontroverze a problémy Cyberpunku 2077 si vybírají svou daň. Společnost CD Projekt odhalila, že její čistý zisk za první čtvrtletí letošního roku nesplnil očekávání a klesl o 65 % na 32,5 milionu polských zlotých (8,84 milionu dolarů). Částečně je to kvůli nákladům spojených s opravou Cyberpunku 2077.

Nepříznivou informaci jsme se dozvěděli během konferenčního hovoru za první čtvrtletí 2021. Navzdory nižší čisté ziskovosti, než je obvyklé, polská společnost vykázala rekordní „pozitivní peněžní toky“.

„Nižší čistá ziskovost (než obvykle) je způsobena především náklady na vývoj hry Cyberpunk 2077, prací na aktualizacích a výzkumnými a vývojovými aktivitami souvisejícími s budoucími projekty,“ vysvětlil finanční ředitel CD Projektu Piotr Nielubowicz.

Prezident a generální ředitel skupiny CD Projekt Adam Kiciński uvedl, že společnost hodlá „dostát tomu, co jsme našim hráčům slíbili v lednu“, pokud jde o Cyberpunk 2077, a zároveň zavádí první změny v rámci kroku vyvíjet dva velké AAA projekty souběžně.

CD Projekt v prezentaci ukázal časovou osu svého závazku opravit Cyberpunk 2077 a stále v ní kromě četných oprav a aktualizací uvádí menší bezplatná DLC a next-gen verze hry na konec roku 2021. Zajímavý je také graf, jenž ukazuje, jak se s každou vydanou opravou snižuje počet pádů hry.

Co se týče návratu Cyberpunku 2077 na PlayStation Store - vyřazení hry z digitálního obchodu Sony podle dostupných informací výrazně promlouvá do prodejů - tak CD Projekt má být uprostřed podmínek, které je nutné splnit, aby Sony titul vrátila zpět do PS Store.

První graf také potvrzuje delší čekání na první placené rozšíření Cyberpunku 2077. To dle všeho dorazí až v roce 2022.

VÝVOJ DALŠÍ VELKÉ HRY AŽ V ROCE 2022

Jak jsme již psali, nyní se CD Projekt zaměřuje na opravu Cyberpunku 2077, menší dodatečný obsah a verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. K tomu pracuje ještě na next-gen verzích Zaklínače 3. Kdy ale začne vývoj další velké hry?

CD Projekt letošní rok označuje za rok transformace. Velká část týmu stále pracuje na Cyberpunku (oprava, DLC, next-gen verze), ale existují menší týmy, které připravují budoucí neoznámené projekty. Podle polské firmy jde zhruba o třetinu týmu Cyberpunku, která pracuje na neoznámených věcech. Samotný vývoj velké AAA hry ale neprobíhá. Ten má začít v roce 2022, kdy chce CD Projekt pracovat současně na dvou AAA projektech.

Přečtěte si také: Na next-gen verzi Zaklínače 3 mohou spolupracovat moddeři

Tady se hodí připomenout, že CD Projekt hodlá svou budoucnost spojit se značkami Zaklínač a Cyberpunk.