Včera během Summer Game Festu zveřejnila polská společnost CD Projekt prohlášení týkající se únorového útoku na její servery. Hackeři získali zdrojové kódy her a důvěrné informace. Jak se nyní ukázalo, CD Projekt se obává, že po internetu se šíří i osobní údaje zaměstnanců.

„Máme důvod se domnívat, že interní data, která byla během útoku nezákonně získána, se nyní šíří po internetu,“ uvedl CD Projekt v tiskové zprávě v souvislosti s novými informacemi.

„V tuto chvíli nejsme schopni potvrdit přesný obsah ukradených dat, ale máme důvod se domnívat, že kromě herních dat může jít také o osobní údaje našich současných a bývalých zaměstnanců nebo spolupracovníků. Nejsme ale schopni potvrdit, zda s ukradenými daty bylo manipulováno nebo zda byla upravena.“

CD Projekt při vyšetřování spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a poskytl současným a bývalým zaměstnancům a spolupracovníkům doporučení. Mezi ně patří zhotovení nového průkazu totožnosti. CD Projekt už dříve implementoval novou síťovou architekturu pro IS systémy a vylepšil firewally, aby zabránil budoucím únikům dat.

Hackeři se po úspěšném únorovém útoku snažili CD Projekt vydírat. Když polská společnost nepřistoupila na požadavky, tak někdo koupil celý balík ukradených dat. V nedávné době se začaly na internetu nabízet jednotlivé balíčky informací a videí ze serverů CD Projektu. Hackeři se ale dušovali, že osobní a důvěrné informace o zaměstnancích a akcionářů nezveřejní, nýbrž je poskytnou nespecifikovaným médiím.

„Pokud se nedohodneme, vaše zdrojové kódy budou prodány nebo zpřístupněny na internetu a vaše dokumenty skončí v rukou našich spřátelených novinářů. Váš veřejný obraz bude ještě horší, než je, a lidé uvidí, jakým způsobem vaše společnost funguje,“ vyhrožovali v únoru hackeři CD Projektu.

Jisté je jedno, na internetu jsou zdrojové kódy her Zaklínač 3: Divoký hon a Cyberpunk 2077. Podle všeho unikly i zdrojové kódy pro dosud nevydanou ray-tracing verzi Zaklínače 3.