Už jsme si zvykli, že polské studio CD Projekt RED během konferencí s investory neváhá odhalit řadu detailů o plánech a budoucnosti celého tvůrčího celku. Tentokrát se ale opravdu rozvášnilo. Dočkali jsme se totiž potvrzení vzniku celé nové trilogie Zaklínače, která odstartuje projektem s pracovním označením Polaris.

Právě Polaris je přitom nový Zaklínač, jehož vznik byl formálně oznámen před několika měsíci. Půjde o příběhové RPG zasazené do otevřeného světa, jež má stavět na odkazu veleúspěšného Zaklínače 3 z roku 2015. Hra se aktuálně nachází ve fázi předprodukce a na jejím vývoji se podílí více než 150 zaměstnanců CD Projektu RED. A pokud jde o zbytek nové zaklínačské trilogie, oba navazující tituly mají vyjít do šesti let od vydání Polarisu.

Jak bylo dříve potvrzeno, nová trilogie Zaklínače poběží na Unreal Enginu 5.

Do série Zaklínač hodlá přispět také loni odkoupené studio The Molasses Flood. To nám má za podpory CD Projektu RED nabídnout zatím nespecifikované inovativní pojetí světa Zaklínače, které bude opět zaměřené na příběh. Ten by měl být vhodný jak pro veterány, tak pro nové publikum. Tento projekt pak nese pracovní označení Sirius a také se momentálně nachází ve fázi předprodukce.

A aby té zaklínačské tematiky nebylo málo, máme tu ještě projekt Canis Majoris. Podle všeho půjde opět o singleplayerové příběhové RPG v otevřeném světě, avšak nezávislé na výše zmíněné trilogii. Co víc, vývoj má na starosti externí studio složené z tvůrců, kteří v minulosti na sérii Zaklínač již pracovali. Na informace o tom, zda jde o dosud neznámý tvůrčí celek nebo nějaké již zavedené studio, si ale budeme muset ještě počkat. Zdá se, že CD Projekt RED v tomto případě záměrně neuvádí konkrétní detaily.

Fanoušky světa Cyberpunku pak jistě potěší, že CD Projekt RED už počítá s plnohodnotným pokračováním Cyberpunku 2077 pod pracovním názvem Orion. O něm ale zatím víme jen to, že hodlá dokázat úplnou sílu a potenciál univerza Cyberpunku. Ať už to znamená cokoliv.

Nezapomínejme také na to, že v příštím roce se na PC, PS5 a Xboxu Series X|S dočkáme příběhové expanze Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077. Phantom Liberty je již ve fázi finální produkce, takže se snad nestane, že na expanzi budeme muset čekat do konce roku 2023. A když jsme u toho, na novinky spojené s bezplatným next-gen upgradem Zaklínače 3, který má pro změnu vyjít do konce tohoto roku také ve verzi pro PC, Xbox Series X|S a PS5, opět nedošlo.

To ale ještě není všechno. Ačkoliv vedení CD Projektu RED v minulosti nejednou naznačovalo, že hodlá dále stavět na značkách Zaklínače a Cyberpunku, nyní chystá také třetí, zcela vlastní značku. Tu poznáme díky projektu s pracovním názvem Hadar a polští vývojáři slibují, že Hadar bude výrazně odlišný od herního Zaklínače i Cyberpunku 2077. Nová značka se přitom rodí od minulého roku, vzniká zcela interně a aktuálně se nachází v konceptuální fázi a v rukou menšího týmu. Podtrženo sečteno, nejde o další licencovanou záležitost ani o počin vznikající ve spolupráci s jiným herním studiem.

Ani k projektu Hadar momentálně nemáme k dispozici bližší informace, takže můžeme zatím pouze spekulovat. Půjde opět o RPG po vzoru Zaklínače, o mix střílečky a RPG, jakým je Cyberpunk 2077, nebo o něco úplně jiného? Vyhrabal snad někdo v archivech studia plány na futuristickou střílečku, s níž CD Projekt koketoval po vydání prvního Zaklínače z roku 2007? Kdo ví.

Jisté je ale, že polští tvůrci toho chystají vážně dost. Dosavadní úspěchy jim nelze upřít, ne když se mohou chlubit více než 65 miliony prodaných kopií her ze série Zaklínač a 20 miliony prodaných kusů Cyberpunku 2077, takže je jasné, že nebudou chtít zpomalit. Dokonce se po úspěchu anime Cyberpunk: Edgerunners hodlají více zaměřit na svět televize a filmů, a tak plánují pokračování spolupráce s externími partnery. Nikam nezmizely ani plány na vytvoření multiplayerových zážitků. Doufejme tedy, že ve výsledku nepůjde o příliš velká sousta.