Polské společnosti CD Projekt a Bloober Team oznámily pozastavení prodejů svých her v Rusku a Bělorusku. Jejich rozhodnutí je reakcí na invazi ruské armády na Ukrajinu.

CD Projekt se svými partnery pracuje na tom, aby stáhl z prodeje své hry na ruském a běloruském trhu. To znamená, že místní hráči si nebudou moci koupit fyzické verze Zaklínače 3 nebo Cyberpunku 2077.

Kromě toho CD Projekt také pozastavuje digitální platformu GOG.com v Rusku a Bělorusku. CD Projekt je prvním velkým vydavatelem, který se k tomuto kroku odhodlal.

„Dnes jsme společně s našimi partnery začali pracovat na pozastavení digitálního prodeje a ukončení fyzických dodávek produktů skupiny CD Projekt a všech her distribuovaných na platformě GOG na území Ruska a Běloruska,“ píše se v oznámení.

„Všichni členové skupiny CD Projekt stojí pevně na straně ukrajinského lidu. Ačkoli nejsme politickým subjektem, který by byl schopen přímo ovlivňovat státní záležitosti, a ani o to neusilujeme, věříme, že komerční subjekty, pokud se spojí, mají sílu inspirovat globální změnu v srdcích a myslích obyčejných lidí.“

Ještě před CD Projektem pozastavení prodejů v Rusku a Bělorusku oznámilo krakovské studio Bloober Team, které odsoudilo válku na Ukrajině vyvolanou Ruskem. Bloober Team stáhne i hry ze Steamu pro ruské a běloruské hráče.

„Chápeme, že naše rozhodnutí se může dotknout mnoha Rusů a Bělorusů, kteří se na invazi nepodílejí, ale pevně věříme, že každý krok, který může přispět k zastavení války, stojí za to,“ vysvětluje studio.

„To zahrnuje projev solidarity s Ukrajinci slovy i činy a tlak na ruské a běloruské veřejné mínění. Věříme, že společný globální odpor může něco změnit. Chceme být součástí světa, který nezavírá oči před válečným štváčstvím. Nebudeme lhostejní, když jsou v sázce lidské životy.“

Bloober Team stojí za horory The Medium, Observer, Blair Witch a Layers of Fear.

UKONČETE PODPORU V RUSKU, VYZVALA UKRAJINA

Odpojení od bankovního SWIFTu a propad rublu nemusí být brzy jedinou starostí hráčů v Rusku. Vicepremiér a ministr pro digitální transformaci ukrajinské vlády vyzval PlayStation, Xbox a další videoherní společnosti, aby po ruské invazi na Ukrajinu dočasně ukončily podporu na ruském a běloruském trhu. Také apeluje, aby ruské a běloruské e-sport týmy byly vyřazeny z mezinárodních soutěží a v Rusku a Bělorusku se nepořádaly žádné turnaje a akce.

Více se dočtete ve včerejším článku zde.