Capcom musí k soudu. Japonská společnost údajně neoprávněně použila fotografie chráněné autorskými právy ve svých hrách ze série Resident Evil a Devil May Cry.

Na Capcom podala žalobu výtvarnice Judy A. Juracek a jako odškodné požaduje 12 milionů dolarů a odměnu ve výši 2500 až 25 000 dolarů za každý neoprávněně použitý obrázek.

Podle výtvarnice měl Capcom použít fotografie z její knihy Surfaces pro architekty a designéry z roku 1996, která se stále prodává. Tato kniha obsahuje 1200 ilustrací různých textur a pokladů. Ke knize je přiloženo CD s obrázky, které vyžadovaly licenci pro komerční využití.

Judy A. Juracek tvrdí, že Capcom použil nejméně 80 obrázků z CD ve více než 200 případech. Spis má více než 100 stran a obsahuje několik porovnání původní fotografie s hrami Capcomu.

Obvinění se týká dokonce i oficiálního loga hry Resident Evil 4, které mělo být okopírováno z fotografie rozbitého skla pořízeného autorkou v Itálii. Podle právníků je těžké si představit, že by šlo o náhodu.

Přečtěte si také: Resident Evil Village - Recenze

Další nelegálně použitý snímek ve čtvrtém díle hororové série má být záběr z interiéru sídla v New Portu. Podle žalobkyně do budovy standardně nikdo nemůže vstoupit a pro vývojáře má být nemožné získat přístup dovnitř.

Část důkazů pochází z úniku dat společnosti Capcom z roku 2020. Hackeři se dostali kromě informací o hrách a citlivým údajům také k obrázků ve vysokém rozlišení. Šlo o artworky použité v Resident Evil a dalších hrách.

Společnost Capcom pro Polygon uvedla, že o stížnosti ví, ale neposkytla žádný komentář.

Přečtěte si také: Hráči upravují Resident Evil Village. Vznikla mašinka Tomáš i baby Chris Redfield

Právníci v žalobě připomínají, že společnost Capcom byla nedávno obviněna také z kopírování návrhů příšer nizozemského tvůrce Richarda Raaphorsta. Ke kopírování mělo dojít u hry Resident Evil Village. Raaphorst se o údajném ukradeném designu dozvěděl poté, co ho kontaktovali fanoušci, že jedna z postav z jeho filmu Frankensteinova armáda (Frankenstein's Army) je základem pro záporáka Sturma.