Dnes (26.8.) bylo představeno nové gameplay demo pro Dying Light 2. Demo má přibližně půl hodiny a představuje nám jednu z hlavních misí hry, která se odehrává napříč světem Dying Light a zahrnuje prý jedno z nejdůležitějších rozhodnutí hry. Zároveň nám bylo ukázáno několik nových mechanik a nové charaktery. Celé demo se nese v duchu Cyberpunk 2077 dema z minulého roku. Nabízí mnoho rozhodnutí a je překryto hlasem vysvětlujícím nové mechaniky a kontext mise. Pokud byste si rádi přečetli shrnutí dema, můžete tak udělat níže. Zbytek článku samozřejmě obsahuje spoilery.

Demo začíná v baru, před kterým se má uskutečnit schůzka 2 skupin. Schůzka se má konkrétně týkat vyjednávání okolo pitné vody, která brzy dojde. Setkání se však bez naší přítomnosti zvrtne a lidé zastupující Colonela, který vlastní vodu, jsou zabiti. Jeden z členů naší skupiny je postřelen a náš přítel říká, že skupina Colonela vystřelila první. V tuto chvíli jsme prezentování prvním rozhodnutím: zůstat s postřeleným Frankem, nebo pronásledovat dodávku, která unikla a mohla by nám zajistit přístup do Colonelovy pevnosti.

Zde si vybereme druhou možnost a začneme pronásledovat dodávku. Protože se nacházíme v centru města s vysokými a obydlenými budovami, oblast zahrnuje spoustu vertikality. Je nám ukázáno, jak se jednoduše dostat na obydlené střechy a jak stejně jednoduché je se dostat dolů pomocí nového padáku. Proskakování budovami v této části hry vypadá velice zajímavě a svět vypadá skutečně živě. V průběhu celé ukázky je také kladen důraz na grappling hook, díky němuž se dá skákat přes budovy, přitahovat nepřátele a dokonce i otevírat ventilační šachty. Omylem se také propadneme do Dark zóny, která je zasypána hromady zombie.

Poté co dodávku doženeme, nám je prezentováno další rozhodnutí: vyhodit řidiče, nebo ho donutit dovést nás do pevnosti Colonela. Zde řidiče necháme v dodávce, což se nám nakonec hodí, když je třeba zadat kód při vstupu do pevnosti. Po stealth scéně, ukončené tím, že řidič dodávky spustí alarm, se dostaneme do hlavní místnosti Colonela, kde se ocitneme obklíčeni nepřáteli a právě Colonelem. Opět dostaneme na výběr: postavit se Colonelovi a spustit vodu, nebo přijmout jeho nabídku a spolupracovat s ním. Tentokrát se mu postavíme, zabijeme nepřátele a po dalším rozhodnutí začneme, namísto pronásledování Colonela, zapínat vodní pumpy.

V této scéně nám je také představena nová odstřelovací puška, jež zabije většinu nepřátel na jednu ránu. Munice do ní však nejspíše nebude levná. Poté co pumpy spustíme a hráz se protrhne, se odhalí celá nová oblast města, která má nabídnout zase jiné mechaniky a parkourové možnosti. Vodu se nám sice podařilo zajistit, ale ukázalo se, že zaplavená oblast skrývala něco, o čem jsme my nevěděli. Čímž demo končí.

V této misi jde skvěle vidět, jak se bude svět měnit podle našich rozhodnutí. Pokud bychom například zůstali s Frankem, možná bychom se dozvěděli, kdo ve skutečnosti vystřelil první. Na druhou stranu by však město přišlo o pitnou vodu, což by mohlo mít devastující následky. Co kdybychom přijali nabídku Colonela? Dozvěděli bychom se o tom, co se skrývá v zatopeném městě včas?

Nové Dying Light vypadá rozhodně zajímavě a pokud se takovéto rozhodnutí vyskytují i ve zbytku hry, Dying Light 2 by mohlo být dalším klenotem Techlandu. Co říkáte na toto demo vy? Těšíte se na vydání hry příští rok?