Po vypuknutí nového koronaviru v Číně a odstavení většiny továren se začalo mluvit o odkladu konzolí PlayStation 5 a Xbox Series X, které mají vyjít na konci letošního roku. V Číně se po necelých třech měsících situace zlepšila a továrny vyrábějící důležité součástky obnovily provoz. Ovšem koronavirus začal ve velkém řádit v Evropě i ve Spojených států amerických, což může mít vliv na konzole i připravované hry. Většina firem nechává své zaměstnance pracovat z domova.

Analytická společnost DFC Intelligence se domnívá, že pandemie koronaviru může odložit vydání minimálně jedné konzole nové generace. DFC Intelligence píšou o vysoké pravděpodobnosti odkladu jedné nebo obou platforem. Pokud dojde k jejich vydání, tak pravděpodobně bude omezený počet dostupných kusů a jejich cena může být vyšší, než se očekávalo. Navíc není jisté, zda lidé budou mít koncem roku na konzole peníze.

„V současné době je ekonomika v bezprecedentním stavu nejistoty,“ uvádí zpráva DFC Intelligence s tím, že i když se situace během několika týdnů může zlepšit, tak výroba nových platforem již byla výrazně snížena.

Známý analytik Daniel Ahmad z Niko Partners (specialista na asijský trh) zase tvrdí, že na posouzení situace je ještě brzy. Ahmad zdůrazňuje, že 96 procent vyrobených konzolí pro USA v roce 2018 pocházelo právě z Číny. Důležité nyní je, že továrny začínají znovu fungovat a pokud se to nezmění, nemusel by být dopad na dostupnost nových konzolích tak viditelný. Určitý dopad ale vidíme již dnes, kupříkladu Nintendo přesunulo část výroby do zahraničí, ale nadále v řetězci dominuje Čína.

Podle Ahmada se ale vše může velmi rychle změnit. V současné době ale není důvod si myslet, že PlayStation 5 a Xbox Series X budou odloženy. Klíčové budou následující tři měsíce. Pokud nebude provoz továren v Číně do konce druhého čtvrtletí (červen) kompletně obnoven, budou muset Sony s Microsoftem zvážit odklad nové generace svých konzolí.

Novinář z GameSpotu se po včerejším detailním představení Xboxu Series X obrátil na Microsoft. Americké společnosti se zeptal, jak ve firmě vnímají dopad problémů v dodavatelském řetězci. Microsoft ale odmítl situaci komentovat. To samé učinila Sony před měsícem. Tady je důležité ještě zmínit, že ve včerejším rozsáhlém článku hned dvakrát Microsoft napsal, že Xbox Series X vyjde koncem letošního roku. Je ale otázkou, kolik se stihne vyrobit kusů, zda kvůli tomu nebudou konzole dražší a jak to bude s hrami. Jak totiž víme, většina společností a studií nechává své zaměstnance pracovat z domova. To může vývoj her negativně ovlivnit.

Do situace se sloužila PR agentura Baas, která v Nizozemsku má na starost marketingové aktivity místní pobočky Sony. V rozhovoru pro LetsGoDigital její zástupce uvedl, že PS5 nebude odložena z důvodu vypuknutí pandemie nákaze COVID-19 a konzole vyjde na konci letošního roku. Chytřejší můžeme být dnes večer, v 17:00 má Sony v plánu zveřejnit podrobnosti o PlayStationu 5.