Včera došlo k navýšení ceny PlayStationu 5 ve všech oblastech kromě Spojených států o 50 eur (u nás 1000 Kč) u konzole s Blu-ray mechanikou i digitální edice bez ní. Jak bude reagovat konkurence?

Microsoft v prohlášení pro britský Eurogamer potvrdil, že maloobchodní cena nové generace Xboxu zůstane stejná, tedy 499,99 eur za Xbox Series X a 299,99 eur za Xbox Series S.

To samozřejmě nevylučuje možné navýšení v budoucnu. Pravděpodobně bude záležet na tom, jak se inflace a situace na jednotlivých trzích po celém světě bude vyvíjet. V současné době je Xbox Series X o 50 eur levnější než konkurenční PS5 s mechanikou.

Je možné, že Microsoft bude chtít toho nejprve využít a nalákat nerozhodnuté hráče na svou konzoli. Nicméně, analytik Piers Harding-Rolls z firmy Ampere nepředpokládá, že by vyšší cena PS5 měla vliv na prodeje.

Poptávka po PlayStationu 5 má dle něj nadále zůstat vysoká a zvýšení ceny o 10 procent bude mít minimální dopad. Sony nedávno uvedla, že v současném fiskálním roce chce prodat 18 milionů konzolí PS5.

Už dříve se k situaci vyjádřilo Nintendo, které sleduje rostoucí náklady na součástky a inflaci, ale nechce zvyšovat částku, za kterou se hybridní konzole Switch prodává. Z toho důvodu japonská společnost připravila menší krabici, aby se na paletu vešlo více kusů – tím se sníží cena za přepravu.