Čas plyne jako voda a nám hráčům se blíží vydání konzolí Xbox Series X a PlayStation 5, což nás nutí čím dál tím víc přemýšlet nad jednou velmi důležitou věcí. Kterou konzoli si vybrat? Samozřejmě spousta lidí tento problém vyřeší tím, že si koupí obě. Ale co my, kteří si nechceme kvůli novému hernímu stroji brát půjčku? Možná by vás napadlo se obrátit na ty, jež toho o nových konzolí ví o dost víc, na vývojáře. Bohužel mám pro vás špatnou zprávu. I jejich názory jsou v oblasti nadcházející generace konzolí dosti odlišné.

XBOX SERIES X MÁ VÝKON 12 TERAFLOPŮ A 13 TERAFLOPŮ DEDIKOVANÝCH PRO RAY TRACING

Nejdříve začneme vyjádřením bývalého vedoucího herního designéra Guerrilla Games a Sony Computer Entertainment Europe, Chrise Grannella. Ten v komentářích jednoho příspěvku na Twitteru objasňoval některé podrobnosti ohledně srovnávání PS5 a Xbox Series X a také uvedl, že od ostatních vývojářů slyšel, že rozdíl výkonu mezi novou konzolí od Microsoftu a Sony je „docela ohromující“.

Naopak Jason Schreier z Kotaku od několika vývojářů slyšel úplně něco jiného. Prý je PS5 ve skutečnosti „lepší“ než Xbox Series X způsobem, který společnost Sony právě teď nemůže přesně zveřejnit. Možná nás tedy Sony chce jenom překvapit a svá největší esa si stále schovává v rukávu. Ovšem to je pravděpodobné i u Microsoftu.

Dále tu máme vyjádření Andrea Pessinoa. Technický ředitel studia Ready at Dawn (tvůrci PS4 exkluzivity The Order: 1886) tvrdí, že PS5 je jednou z nejvíce revolučních konzolí všech dob a fanoušci se budou cítit blbě za to, že byli prezentací hlavního architekta konzole Marka Cerneho zpočátku zklamáni. Prý nemá cenu se dohadovat o teraflopech a dalších zbytečných číslech, protože síla PS5 je v něčem jiném. V něčem, co máme ocenit v dalším roce.

PLAYSTATION 5 MÁ 10,28 TERAFLOPŮ A PŘEDNOSTÍ MÁ BÝT SSD A SAMOTNÁ ARCHITEKTURA.

Dietmar Suoch, grafický inženýr v Intelu, ocenil Sony a o PlayStationu 5 se vyjádřil jako o velmi inteligentním a moudrém výběru architektury. Suoch vylepšení SSD označil za působivé a vylepšení CPU a GPU za skvělé. Je toho názoru, že PlayStation 5 z hlediska výkonu vypadá jako inteligentně zefektivněný počítač. K Xboxu Series X se nevyjádřil.

Vývojář nezávislé sci-fi adventury Elea zase uvedl, že PS5 je vzrušující díky rychlosti svého SSD. PS5 a Xbox Series X mají dle jeho názoru umožnit tvůrcům vytvářet plynulé hry, bez načítacích obrazovek. Obě konzole vnímá Koralsky jako obrovské zlepšení ve srovnání s těmi, které se prodávají dnes, a označuje je za novou zlatou éru vývoje her. Podobného názoru jsou také vývojáři The Last of Us Part II z Naughty Dog. Ti o SSD v PS5 mluví jako o největším skoku v jejich kariérách.

Schválně. Které konzoli více fandíte? Xboxu, PlayStationu nebo snad čekáte na nové Nintendo? Podělte se s námi v komentářích. Nová generace konzolí spatří světlo světa na konci letošního roku.