Minulý týden přišla dobrá zpráva. Hlavní americký odborový svaz plně podpořil akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft, když zaslal dopis Federální obchodní komisi. Tomu předcházelo uzavření paktu o neutralitě mezi Microsoftem a Communications Workers of America. Ta má zajistit, že akvizice bude přínosem pro zaměstnance i pro širší trh práce v odvětví videoher. Přitom dříve svaz nebyl obchodu nakloněn.

Ve světě to bylo vnímáno jako důležitý krok ke schválení celé akvizice za 68,7 miliardy dolarů, kterou Federální obchodní komise vyšetřuje. Teď ale přichází další problém. Vyšetřování akvizice ve středu zahájil britský Úřad pro hospodářskou soutěž. Úřad se obává, aby převzetí vydavatele Call of Duty, World of Warcraftu a Diabla nemělo důsledky pro odvětví v hodnotě 190 miliard dolarů.

Britové chtějí celou záležitost velmi pečlivě prošetřit. Cílem vyšetřování je posoudit, zda by dohoda mohla poškodit hospodářskou soutěž a vést k horším výsledkům pro spotřebitele, například v důsledku vyšších cen, nižší kvality nebo omezeného výběru.

Společnosti Activision Blizzard a Microsoft mají čas do 20. 7. letošního roku, aby předložily vše potřebné. Stejně tak se do té doby musejí vyjádřit případní odpůrci. Úřad chce rozhodnout do 1. 9. 2022. Je také připraven se podle potřeby obránit na další subjekty, včetně Federální obchodní komise.

Microsoft doufá, že nákup Activisionu Blizzard bude schválen do konce roku 2022.