Dnes máme 7. listopadu/novembra, což pro fanoušky jisté sci-fi série od BioWare znamená jediné - opět nadešel oficiální den Mass Effectu známý jako N7 Day. Už nějakou dobu přitom vývojáři z BioWare připravují novou hru ze série Mass Effect, na níž před rokem lákal nový plakát. Dalo se proto očekávat, že nějaké to lákadlo předhodí tvůrci fanouškům i letos.

Očekávání se naplnila, a tak tu tentokrát máme zvláštní video. Na první pohled se jedná o právě budovanou stanici ve vesmíru s jakýmsi vesmírným tělesem na pozadí. Věříme ale, že většině fanoušků postačí dívat se na vesmírnou strukturu o něco déle a hned v ní poznají cosi, co nápadně připomíná hmotový vysílač (mass relay). V původní trilogii Mass Effectu i v různých doprovodných knihách a komiksech tvoří takové vysílače celou síť, díky níž je možné se rychle pohybovat napříč naší galaxií.

Postaví snad někdo v novém Mass Effectu i nové hmotové vysílače, nebo dojde na rekonstrukci či obnovu těch už existujících? To zatím nevíme, v každém případě se jedná o další potvrzení toho, že ve hře, kterou právě v BioWare chystají, poznáme naši galaxii po událostech původní herní trilogie z let 2007 až 2012. Samozřejmě tu máme ještě hůř přijatý titul Mass Effect: Andromeda z roku 2017, ten se ale odehrává v galaxii Andromeda.

Zatím největším důkazem zaměření na naši galaxii v době po skončení příběhu posádky lodi Normandy je dříve vydaný teaser, v němž je k vidění asarijská společnice Liara T'soni. Liara totiž hrála velmi výraznou roli v prvním a třetím díle a dost prostoru dostala také v DLC Lair of the Shadow Broker pro Mass Effect 2 nebo v komiksu Mass Effect: Redemption od Dark Horse.

Mimochodem, pokud otevřete novinku s teaserem, na kterou odkazujeme o několik řádků výše, najdete v ní i hrst dříve ukázaných konceptů, které se poprvé objevily v knize Bioware: Stories and Secrets from 25 Years of Game Development z roku 2020. Nepřipomíná vám jeden z nich náhodou něco, o čem je zrovna řeč? Fotografii konceptu najdete také níže.

„Prozatím je tu něco, na co chceme, abyste se podívali. Zachytili jsme nějaké zvláštní záběry z jedné z monitorovacích stanic ve známém vesmíru. Možná to nic není, ale...“ dráždí fanoušky ve své zprávě na blogu BioWare Mike Gamble, ředitel vývoje nového Mass Effectu. Touto cestou nás také tvůrci ujistili, že toho ze hry rozhodně chtějí ukázat víc, ale na další ukázky přijde řada časem.

Projekt je nadále v předprodukční fázi, která podle slov BioWare zdárně pokračuje, a nadále platí, že tvůrčí tým sestává z veteránů, kteří již na hrách ze série Mass Effect dříve pracovali, i z talentovaných nových tváří. Ti všichni mají tvrdě pracovat na nových, stejně jako dobře známých lokacích a postavách.

Na závěr tu máme ještě něco pro fanoušky Mass Effectu, kteří zároveň holdují The Sims 4. Díky spolupráci BioWare a studia Maxis totiž 17. listopadu/novembra hru obohatí bezplatný obsah inspirovaný Mass Effectem. Konkrétně půjde o různé kusy oblečení, díky nimž si budou moci všichni vaši Simíci vzpomenout na velitele Sheparda. Nebo velitelku Shepardovou, samozřejmě. To bude asi tak k N7 dni vše, takže nezbývá než prohlásit Indiana za náš oblíbený magazín na Citadele a říct: „I should go.“