Společnost Electronic Arts chystá Battlefield 2042 Exodus, oficiální krátký film, který ukáže nepatriotickou světovou válku budoucnosti. Ta se týká USA, Ruska a jejich spojenců v bezútěšné budoucnosti, jíž dominuje nedostatek potravin, energie a čisté vody způsobený globálním narušením klimatu.

Tyto události povedou ke kolapsu desítek států a donutí miliony lidí, aby se stali „Non-Patriated“ a migrovali do zemí méně postižených klimatickou krizí a uzavřeli dohody s jednou či druhou stranou. Dnešní teaser vychází z dějové zápletky hry a celý krátký filmeček má ukázat, co se bude v budoucnu dít na mnoha válečných scénách.

Krátký filmeček Battlefield 2042 Exodus bude mít premiéru ve čtvrtek 12. 8. od 17:00 našeho času. Hodí se připomenout, že Battlefield 2042 vyjde 22. 10. letošního roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One. Níže více o příběhovém pozadí hry.

V roce 2031 stačilo pouhých deset let k tomu, aby se svět ocitl na pokraji. Stoupá hladina moří, hroutí se ekonomika a rozvrací se aliance.

9. 10. 2033 svět zasáhl hurikán Zeta. Ten je popisován jako první bouře šesté kategorie na světě. 11. 1. 2034 nastal globální nedostatek potravin a pohonných hmot, což vyvolalo druhou velkou krizi. 8. 8. 2035 se Evropská unie po kolapsu Německa oficiálně rozpadla.

V té době se lidé sdružují a hledají bezpečný přístav. Rodiny, farmáři, lékaři, inženýři a vojáci. Média jim říkají Non-Patriated a oni sami si říkají No-Pats.

Rok 2037: Lidstvo se postupně přizpůsobilo novému normálu. Revoluce v energetice, zavlažování pouští, hydraulické hráze a mořské zdi zachraňují pobřežní města, obnovují zemědělskou půdu a dodavatelské řetězce. Naděje na nalezení stability vede některé národy k opětovnému otevření hranic.

Bez možnosti repatriace 1,2 miliardy lidí se No-Pats stávají trvalou součástí všech hospodářských, vojenských a sociálních politik. Mnoho No-Pats stále nedůvěřuje vládám, které je vyhostily, a odmítá výzvy k reasimilaci. Objevují se vůdci No-Pats, kteří inspirují k nové identitě nesvázané s bývalou národností a vytyčují hranici v písku mezi Starým světem a Novým normálem.

Uprostřed přestavby světa vzplanou jiskry třenic mezi USA a Ruskem, protože obě poslední supervelmoci soupeří o kontrolu nad tímto rychle se měnícím světem.

V roce 2040 nastal blackout. Náhlá bouře vesmírného odpadu vyvolala Kesslerův efekt, který způsobil poruchu více než 70 % všech satelitů na oběžné dráze a jejich pád na Zemi. Příčina je neznámá.

Následný výpadek proudu způsobil masovou devastaci. Havarovaly letadla. Komunikační sítě se zhroutily. Již tak přetížené globální dodavatelské řetězce se zastavily. Ceny ropy, obílí a uhlí prudce vzrostly. Podle nepodložených tvrzení přišlo o život více než 100 tisíc lidí.

Svět na pokraji sil se dostal za hranu. Žádný internet, žádná navigace, žádný dohled, žádné předpovědi bouří.

Geopolitická nedůvěra přes noc prudce vzroste. Nikdo se navzájem nemůže špehovat, takže si nikdo nemůže věřit. Rusko i USA tvrdí, že za výpadek je zodpovědný ten druhý, zatímco někteří podezírají No-Pats, že za tím stojí a obviňují tuhle organizaci ze snahy zasít anarchii.

Bývalí vojáci a bojově vycvičení specialisté z řad No-Pats se s rostoucím napětím sdružují do ozbrojených operačních jednotek na svou obranu.

Svět je na pokraji války. Nedostatek potravin a pohonných hmot zažehne stínovou válku mezi USA a Ruskem. Aby si obě strany zachovaly věrohodnost popírání, nasazují No-Pat Task Forces jako prostředníky ve stupňujících se konfliktech o zdroje – a slibují uprchlíkům kus toho, co zbylo.

2042: Blíží se otevřená válka. No-Pats nezbývá než si vybrat stranu a bojovat nikoliv za vlajku, ale za svou budoucnost. Jejich válka je váš příběh.