Revoluční příběhová kampaň, ve které si zahrajeme za žoldáky na straně USA i Ruska, se v Battlefieldu 2042 nekoná. Přitom na ni před několika týdny horlivě lákal insider Tom Henderson. V jiných zákulisních informacích měl ale pravdu.

Je to zvláštní, společnost Electronic Arts všechny své karty pro letošní rok vsadila na nový Battlefield. Návrat totální války si vyžádal zapojení nejen švédského studia EA DICE s novou pobočkou v Los Angeles pod vedením Vince Zampelly, bývalého šéfa Infinity Ward (Call of Duty), ale také Criterion Games. Místo toho, aby Criterion své síly soustředil na nový díl Need for Speed, tak vypomáhal s čistě multiplayerovou střílečkou – se zapojením botů stejně jako v Titanfallu.

Přečtěte si také: Battlefield 2042 je návratem totální války na rozsáhlých mapách bez kampaně

Od původního Bad Company měl každý díl kampaň pro jednoho hráče. V průběhu let se podoba singleplayeru měnila a naposledy jsme si mohli zahrát příběhy sledující několik postav ve vypjatých situacích, včetně antagonistů. V Battlefieldu 2042 nás čeká něco jiného. Tenhle díl letos na podzim nabídne různé režimy pro více hráčů, do nichž se promítne příběh. Jak, to je zatím zahaleno rouškou tajemství. Místo toho tvůrci prozradili, co se dělo ve světě do roku 2042. Přečíst si o tom můžete zde.

Další zajímavostí je absence battle royale módu. Ředitel designu Daniel Berlin pro britský Eurogamer přiznal, že battle royale je mimořádně populární, leč v tuhle chvíli nemají žádné plány související s tímto režimy. „Místo toho máme ve hře jiné zážitky, o nichž nemůžeme mluvit, ale budete z nich velmi nadšení,“ pronesl před novináři.

I přes vynechání battle royale se mluví o tom, že jeden režim by mohl být free-to-play. Tímto módem se údajně EA bude snažit nalákat do Battlefieldu 2042 hráče Call of Duty Warzone. Když na tuhle otázku měl odpověděl generální ředitel DICE Oskar Gabrielson, tak se jen pousmál a řekl, že máme zůstat naladěni. Totéž platí pro podporu cross-play.

Už dříve byl potvrzen Battle Pass s bezplatným i placeným obsahem, stejně tak sezónní aktualizace s dalším obsahem. Dá se očekávat, že DICE postupně přidá nové mapy (v den vydání jich bude 7) a další specialisty.

Battlefield 2042 vyjde 22. 10. letošního roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One.

Přečtěte si také: Sérii Battlefield má nově na starost bývalý šéf konkurenčního Call of Duty

Na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S se musíme připravit na vyšší cenu. Next-gen verze Battlefieldu 2042 se budou prodávat za 70 eur. PS4 a Xbox One verze budou za 60 eur. Rozdíl deseti eur spočívá v obsahu: Na nové generaci bude hra obsahovat více grafických efektů, podporovat 128 hráčů a přinese velmi rozsáhlé mapy, zatímco na PS4 a Xboxu One se počet hráčů sníží na 64 a údajně má dojít i na menší mapy. To by vylučovalo cross-play se starou generací konzolí.

Příští měsíc začne testování alfa verze pro vybranou skupinu hráčů. Ti se nebudou moci registrovat, místo toho EA náhodně vybere hráče, kterým pošle pozvánku. Slibovaná je také beta, včetně té veřejné pro všechny zájemce na všech platformách. Na přesný harmonogram si ale musíme ještě počkat.