V půlce května jsme psali o handheldu AYANEO 2 od čínské společnosti AYANEO. Teoreticky by mohl konkurovat Steam Decku, protože nabízí lepší grafiku a slušný procesor s maximálním taktem 4,7 GHz. U této malé konzole však společnost nezůstala a nyní představuje další – nese název AYANEO 2 Geek.

Na první pohled si mohou být velmi podobné, ale konzole AYANEO 2 Geek cílí na méně náročné hráče, a tak je složena z o něco málo horších, ale cenově dostupnějších komponentů. Podporována bude technologie Wi-Fi 6 a na 512 GB/1TB interní úložiště by se vám měl vlézt dostatek her. Taková kapacita se může zdát jako příliš velká, ale kupříkladu disk handheldu AYANEO Air 2 nabízí až 2 TB.

Handheld se bude prodávat ve dvou cenových variantách, ta levnější (699 dolarů, v přepočtu 16 000 Kč) bude disponovat procesorem AMD Ryzen 5 6600U. Druhá verze, jež bude dostupná za 799 dolarů (v přepočtu 18 350 Kč), bude vybavena procesorem AMD Ryzen 7 6800U. Jak si můžete povšimnout, za oba kousky zaplatíte více než za model Steam Decku se středně velkou pamětí (529 dolarů, v přepočtu přes 12 000 Kč).

Windows 11 nebo, na Linuxu postavený, AYANEO OS nejspíš poběží bez problémů i díky 16GB operační paměti. Pro připojení periferií, jako jsou sluchátka, myš či klávesnice, poslouží tři USB-C porty. Konzole bude vybavena i čtečkou otisků prstu, zřejmě kvůli zabezpečení.

Konzole AYANEO Geek 2 bude dostupná v listopadu letošního roku a už nyní se dá předobjednat v Číně. Společnost prý v následujícím týdnu zveřejní i možnosti předobjednávky pro hráče a nadšence mimo Čínu.