Udělat si ucelený obrázek o Avowed z oficiálních materiálů není možné. O novém akčním first-person RPG od Obsidian Entertainment toho tolik nevíme a trailer toho také moc neprozradil. Jistotou je zasazení do fantasy světa, který sdílí mnoho prvků z Pillars of Eternity.

Vyhlížené detaily přináší Jez Corden ze serveru Windows Central. Od důvěryhodných zdrojů blízkých vývojářskému týmu se dozvěděl, že Avowed je v pokročilé fázi předprodukce. Hra se bude odehrávat ve světě Eternity, stejně jako Pillars of Eternity, ale bude se hrát z pohledu první osoby jako The Outer Worlds. S The Outer Worlds má titul sdílet grafický engine, i když na něm autoři měli více zapracovat a zdokonalit ho.

Corden přirovnává Avowed k The Elder Scrolls V: Skyrim. Nadějný projekt má přinést akční bojový systém, ale stejně tak nabídnout rozsáhlý RPG průzkum a příběhový systém. Součástí má být více herních tříd a ze Skyrim si vypůjčí obouruční boj. Bude záležet pouze na vás, jaký styl zvolíte. Můžete se plížit ve stínech se dvěma dýkami, vrhnout se na lukostřelbu, kombinovat meče a magii, nebo se plně věnovat magii a ovládnout některá z nejsilnějších kouzel a schopností.

Jako bojovník máte mít přístup k mečům, mocným kopům a úderům štítem, zatímco mágové budou mít k dispozici celou řadu kouzel. Chybět nemají kouzla jako Jolting Touch s blesky, které usmaží protivníka, či Fireball. Ty moc dobře znají fanoušci Pillars of Eternity. Budete mít možnost očarovat zbraně a šípy. Vrátit se prý mohou i některá stvoření, jako jsou ještěří Xauripové, wyverny a draci. Ostatně, draka naznačoval už první trailer.

Dalo by se říct, že v Avowed se setkávají The Outer Worlds a Pillars of Eternity. Jez Corden poukazuje na to, že The Outer Worlds byl de facto ekvivalentem Falloutu, zatímco Avowed se více přibližuje ke stylu The Elder Scrolls. Avowed se má ale jevit jako pestřejší hra, jež více připomíná The Outer Worlds.

„Světélkující jeskynní houby, zelené lesy zaplavené gigantickou flórou a sluncem ozářené chrámy doplněné o hlubiny plné kostlivců,“ popisuje svět Corden s tím, že první trailer signalizoval mnohem temnější tón.

Dojít údajně může i na zničitelné prostředí. V interních vývojových dokumentech mají být uvedeny možnosti naznačující zničení zablokovaného vchodu pomocí pochodní a ohnivých kouzel. Ty navíc mají zanechávat vypálené oblasti.

O příběhu a rozvržení bohužel nic nevíme. Corden si není jist, zda půjde o plně otevřený svět jako v moderních dílech Elder Scrolls, nebo zda bude využito něco ve stylu hubu z The Outer Worlds, jenž spojuje velké oblasti s těmi menšími. Očekává spíše druhou možnost, která dává Obsidianu větší kontrolu nad tempem vyprávění.

Názor Cordena potvrzuje známý insider Klobrille, který měl také vidět pre-alfa verzi Avowed. I podle něj vypadá Avowed jako Skyrim, ale je barevnější. Už v této fázi vývoje má projekt vypadat fantasticky. Kouzla mají být přesně taková jako jsme viděli v prvním traileru.

Kdy se hry dočkáme? To je v současné době těžké odhadnout. V hratelné podobě by Avowed mohl být v příštím roce. Existuje určitá šance, že do červnové E3. Nadějné RPG bychom ale mohli vidět dříve, hovoří se o prosincovém The Game Awards.

Avowed je ve vývoji pro PC a Xbox Series X/S. Kromě něj v Obsidianu chystají ještě The Outer Worlds 2.