Nová generace konzolí je v současné době nedostatkovým zbožím, to motivuje, stejně jako v případě grafických karet, překupníky, prodávat výrazně nad cenou.

Podobným praktikám, pokud jsou prováděny ve větším množství, říkáme skalpování, a právě k němu má docházet u některých autorizovaných prodejců konzolí od Sony, tedy o tom alespoň svědčí řada tweetů a screenshotů konverzací s nimi (např. tweet níže). Někteří měli prý zákazníky dokonce žádat, aby, pokud se Sony dotáže, lhali.

Přečtěte si také: Proč dochází k driftování analogů u PS5 ovladače?

Konzole se z původní ceny 49 990 rupií měla u některých z těchto prodejců vyšplhat i na 65 000, to je změna o bezmála čtyři a půl tisíce korun. Využili tak zvýšené poptávky po nedostatkovém zboží. Nejen, že jejich chování porušuje smlouvu se Sony, je navíc i nelegální.

Podobná manipulace s produkty probíhá po celém světě. Řada přeprodejců s boty rychle vykoupí dodávku konzolí, a následně stroje prodává s výrazným profitem. Tyto způsoby jsou částečně zodpovědné za to, že pokud PlayStation 5 nyní kupujete, musíte si počkat.

Jak bylo zmíněno výše, skalpování není výjimečná praktika, výskyt u autorizovaných prodejců ale už poněkud výjimečný je. Uvidíme, jak se nakonec k celé situaci postaví Sony. Podle dostupných informací měla zavést nulovou toleranci pro obchody.

Každopádně, je dobře, že se řada indických hráčů rozhodla bojovat a předražených nabídek nevyužívá. Jeden anonymní skalper tamní pobočce IGN prozradil, že o PS5 za 80 tisíc rupií neměl nikdo zájem a musel slevit na 50 tisíc rupií, což je o 10 rupií více než je oficiální cena next-gen konzole od Sony na indickém trhu.