S Asterixem je to v posledních letech těžké. V podání nových autorů stále vychází další komiksy, které rozhodně neurazí. Na poli animovaných filmů už lze ale vnímat citelně kolísavou kvalitu posledních kousků, zatímco o hraných filmech je snad lepší se vůbec nezmiňovat. Pokud samozřejmě pomineme první dva, které ale vyšly tak dávno, že nejspíš ještě pamatují Obelixe předtím, než spadl do hrnce s kouzelným nápojem.

V oblasti videoher je bohužel situace podobně bídná. Vydání klasické hry Asterix & Obelix XXL 2 na stávající platformy dopadlo ještě docela dobře, pokus o třetí díl s podtitulem The Crystal Menhir se však setkal s převážně negativními ohlasy. Ani Asterix & Obelix XXL: Romastered, remaster prvního dílu série, příliš nezazářil. Speciálně na PC pak téměř všechny hry trpěly špatným technickým stavem, jenž se projevoval zejména mizerným, nepředvídatelným a doslova nahodilým výkonem bez ohledu na hardware.

Teď se na nás však rychlostí řeckého běžce Mérina řítí hra, která by konečně mohla představovat důstojný titul s Asterixem a Obelixem. Prostřednictvím krátkého teaseru došlo na představení projektu Asterix & Obelix : Slap Them All! Zatímco tituly ze série Asterix & Obelix XXL jsou převážně 3D skákačky s nepříliš oslnivou nebo detailní grafikou, tentokrát nás čeká přímočará 2D mlátička. Její vizuální, ručně kreslená podoba se přitom snaží co nejvíce přiblížit klasickým komiksům, jejichž autory jsou René Goscinny a Albert Uderzo. Za zmínku také stojí, že přestože vydavatelem je stále společnost Microids, o vývoj se stará zcela jiné studio než v případě předešlých her. OSome Studio tak střídá Mr. Nutz Studio.

Přečtěte si také: Autory Spyra a Crashe při vývoji nové hry podpoří Microsoft

Těšit se můžeme na návštěvu těch nejikoničtějších míst z komiksů i na možnost mlátit v roli Asterixe a Obelixe pestrou nabídku nepřátel. Nejen římské legionáře, ale také zbojníky, Normany a piráty, jejichž loď se zcela jistě bez úhony dočká konce hry. Nástřel příběhu a dobového zasazení v tiskové zprávě je pak velmi povědomý, tudíž nám dovolte citovat spíše z úvodu libovolného komiksového sešitu vydaného u nás: „Je rok 50 př. Kristem. Celá Galie je obsazena Římany... Celá? Ne! Jedna vesnice, obývaná nepoddajnými Galy, ještě stále odolává nájezdníkům.“

Vývojáři lákají na dva herní módy - Adventure, jenž bude plný Římanů, a Arcade, nabízející online žebříčky, v nichž se budete moci měřit s ostatními hráči. K dispozici bude také lokální kooperace, možnost objevit různé minihry nebo široká řada útoků a komb, která budou v případě každé postavy unikátní. Hra má dokonce nabídnout exkluzivní kapitolu komiksu, jenž byl vytvořen přímo pro hru.

Asterix & Obelix : Slap Them All! vyjde letos na podzim ve verzích pro PC, PS4, Xbox One a Switch. Počítá se také s kompatibilitou s konzolemi PS5 a Xbox Series X|S.