Jak se očekávalo, spekulace se potvrdily. Assassin's Creed Mirage je nový díl známé série, který vypráví příběh Basima, prohnaného pouličního zloděje, jenž hledá odpovědi a spravedlnost, zatímco se pohybuje v rušných ulicích Bagdádu devátého století. Prostřednictvím tajemné starobylé organizace známé jako Skrytí se z něj stane smrtelně nebezpečný mistr asasín.

Assassin's Creed Mirage bylo na prezentaci francouzské vydavatelské společnosti představeno delším filmečkem.

„V devátém století našeho letopočtu je Bagdád na vrcholu a vede svět v oblasti vědy, umění, inovací a obchodu. Uprostřed jeho rušné městské krajiny se musí mladý konfliktní sirotek s tragickou minulostí pohybovat v ulicích, aby přežil. Prožijte příběh Basima,“ láká Ubisoft.

S hlavním hrdinou Basimem se mohli seznámit hráči Assassin's Creed Valhalla. Tady se příběh odehrává 20 let před událostmi ve Valhalle. Basim je ještě mladý a před našima očima se z pouličního zloděje stane mistr asasín. Uvidíme, jak je protagonista přijat do řádu asasínů. Bagdád devátého století bude naplněn lidmi, z francouzské Unity se vrací davy, které Basim může využít, aby se skryl mezi civilisty a ve správný okamžik se vynořil ze stínu a zaútočil na nic netušící protivníky. Nejen v těchto případech se bude hodit skrytá čepel. Spolehnout se budete moci i na pasti a prý plynulý pohyb po lokacích. Vývojáři měli klást značný důraz na plynulou hratelnost a dynamický pohyb po střechách.

Autoři hlásají velký návrat ke kořenům série. Proto Mirage není rozsáhlým akčním RPG, ale akční adventurou, jež klade důraz na příběh, stealth, parkour a likvidaci nepřátel z úkrytu.

Vše si užijeme ve čtyřech oblastech města. Pohybovat se budeme v průmyslovém Karkhu i ve svěží zahradě Round City. Fanoušky série by také měla lákat návštěva Alamutu, legendárního domova asasínů. My pevnost Skrytých uvidíme ve výstavbě a navštívíme ji během příběhové linie. Dokonce má hrát důležitou roli v příběhu.

Po vzoru prvních dílů Assassin's Creed se v Bagdádu seznámíme se zajímavými postavami. Kromě hlavního hrdiny Basima víme o Roshane. Tu dabuje herečka Shohreh Aghdashloo a bude naším mentorem. Dle tvůrců jich ale máme očekávat více.

Assassin's Creed Mirage vyjde v roce 2023 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One.