I když si to někteří mohli myslet, odhalení zaklínačské kuchařky nebyl aprílový žert, jednoduše proto, že k němu došlo ještě na konci března/marca. Jednoho aprílového vtípku spojeného se Zaklínačem jsme se ale přece jen dočkali, i když ne ze strany studia CD Projekt RED, jež mělo v minulosti apríl v oblibě, nýbrž společnosti R. Talsorian Games. Tvůrci stolního RPG The Witcher Pen & Paper RPG, které je známé také pod názvem The Witcher TTRPG a které si můžete představit jako Dračí doupě ve světě Zaklínače, už v minulosti v souvislosti s aprílovými žerty rozšířili svou hru o profesi venkovana. Nyní zašli ještě dál a rozšířili nabídku zaklínačských škol o školy Aardvarka, Mezka, Pstruha a hlavně Šneka.

Možná se ptáte, proč něčemu takovému věnujeme vlastní článek a proč jsme tento žert jednoduše nezařadili do našeho pátečního souhrnu. Pravda samozřejmě je, že v návaznosti na nedávné potvrzení vývoje nového Zaklínače se na cokoliv zaklínačského kliká jako o závod. Je tu ale i vznešenější důvod, a to fakt, že tento aprílový žertík je překvapivě propracovaný a můžete s ním skutečně rozšířit vaše hry s přáteli, s nimiž se do The Witcher TTRPG pustíte.

Zatímco zaklínačské školy Aardvarka, Mezka a Pstruha jsou pouze letmo popsané na webu R. Talsorian Games, škole Šneka byl věnován zvláštní dokument, který funguje jako funkční a použitelné rozšíření hry. A to i přesto, že na několika místech tvůrci upozorňují, že nová svérázná expanze nespadá do kánonu Zaklínače, který tvoří původní knihy od Andrzeje Sapkowského, videohry od CD Projektu RED a na ně navazující materiály, například komiksy. Na druhou stranu, i něco tak praštěného jako škola Šneka je světu Zaklínače stále věrnější než cokoliv, co můžeme vidět v seriálu od Netflixu, který samozřejmě jakékoliv pojetí zaklínačského kánonu také neviděl ani z rychlíku. Navíc v něm z nějakého důvodu aktuálně existuje jen jediná zaklínačská škola.

Dokument o škole Šneka hráčům kromě funkčních mechanik představuje učence jménem Elias von Drexel, který se snaží poodhalit a přiblížit období zlatého věku zaklínačů. Jednou si tak v hospodě vyslechnul příběh o Broderickovi, který měl být zaklínačem ze školy Medvěda. Jeho tělo však odmítlo alchymistické směsi podávané během Zkoušky trav, a tak došlo k neočekávaným mutacím, které z už tak nemotorného bojovníka udělaly ještě nemotornějšího bojovníka, jenž navíc vylučoval sliz. A když byl Broderick, později známý jako Broderick the Beefy, vyhnán ze školy Medvěda, spojil se s čarodějkou Daffodil the Beauteous.

Spolu založili školu Šneka, která během let zplodila neuvěřitelných 9 nových zaklínačů. Namísto zaklínačské tvrze se scházeli ve sklepě hospody, kterou navštívil i Elias von Drexel, boj procvičovali na dvorku nebo v lesích, zatímco k mutacím, díky nimž byli také neohrabaní a také vylučovali sliz, docházelo u Daffodil doma. A jelikož si s nimi všechna monstra hravě poradila, protože byla jednoduše rychlejší a hbitější, noví zaklínači si oblíbili velmi těžké zbroje a co největší meče, aby je žádné příšery nemohly zranit. A aby byly vždy zlikvidovány jedním mocním seknutím.

Škola Šneka však navzdory stále menšímu počtu kontraktů nedokázala pořádně expandovat mimo oblast Novigradu, a tak se časem rozpadla a její členové se rozešli do všech koutů světa, aby našli nový domov. Dokument přitom obsahuje řadu dalších detailů, spojených například s pikantním vztahem Brodericka a Daffodil, takže určitě stojí za přečtení, které je samozřejmě dostupné jen v angličtině. A pokud The Witcher TTRPG sami hrajete, určitě tuhle zvláštní novinku snadno využijete.

Společnost R. Talsorian Games, v níž vznikl například Cyberpunk, z něhož vychází herní Cyberpunk 2077 od CD Projektu RED, nám tímto způsobem zároveň připomněla, že před nějakou dobou mohla v rámci stolního zaklínačského RPG naplno představit také školu Mantikory, která již do kánonu světa Zaklínače patří. Koneckonců mantikoří zbroj můžeme najít v datadisku O víně a krvi pro Zaklínače 3 a jedná se zároveň o výchozí zbroj, kterou má na sobě Geralt v prvním herním Zaklínači. Škola Zmije, poprvé představená v Zaklínači 2 z roku 2011, a škola Rysa, s níž se nejspíš setkáme v novém herním Zaklínači, zkrátka nejsou jediné zaklínačské školy, které byste v knihách od Andrzeje Sapkowského hledali marně. Podrobnosti o škole Mantikory, která se specializovala na oblast pouště Korath, rovněž spatřily světlo světa prostřednictvím bezplatného rozšíření hry The Witcher TTRPG, takže pokud se o ní chcete dozvědět víc, račte stahovat.