Společnost Apple vyhrála jednu bitvu v dlouhé válce s Epic Games. Kalifornský soud dal za pravdu výrobci operačního systému iOS, který není nucen vrátit Fortnite do App Store. Soudkyně Yvonne Gonzalez Rogers současně rozhodla, že Apple nemá žádné právo omezit přístup k vývojovým nástrojům pro Unreal Engine a poškodit tím ostatní tvůrce her. Epicu musí zůstat přístup do vývojového programu iOS a Mac, aby byla zachována kompatibilita Unreal Enginu.

K tomu soudce potvrdila, že jde o rozsáhlý proces, vydané rozhodnutí je pouze začátek a nezaručuje výhru jedné nebo druhé strany. „Epic Games a Apple mají právo vést soudní spor proti sobě navzájem, ale jejich spor by neměl vytvářet zmatek kolemjdoucím,“ poznamenala soudkyně s tím, že Epic neporušili smlouvu vztahující se na Unreal Engine. Další slyšení se bude konat 28. 9. 2020.

Fortnite bylo z App Store odstraněno poté, co Epic Games do aplikace nahrál vlastní platební bránu pro mikrotransakce. Tím porušil podmínky platformy. Vše s cílem obejít nutnost platit 30% marži, na kterou upozornil v e-mailu adresovaného nejvyšším představitelům společnosti Apple. Majitel iOS na porušení reagoval odstraněním Fortnite z App Store a varoval, že pokud nedojde k aktualizaci Fortnite, tak 28. 8. letošního roku přijde Epic Games o přístup do vývojového programu. To Epic nemohl jen tak nechat a podal soudní příkaz, aby soud tomuto tahu zamezil.

Přečtěte si také: Microsoft „podporuje“ Epic Games ve válce proti Applu

Epic upozorňoval na neoprávněné poškození Unreal Enginu. Microsoft mu dával za pravdu a mluvil o poškození tvůrců her i hráčů, kteří se sporem nemají nic společného. Kdyby Unreal Engine přišel o podporu, znamenalo by to velké problémy pro všechny vývojáře her, které běží na této známé technologii. Šlo by o hry, které již vyšly, i ty ve vývoji.

Fortnite byl ze stejného důvodu odstraněn také z Google Play, ovšem tento spor není veřejný. Spekuluje se, že společnosti uzavřely dohodu.