Válka mezi Apple a Epic Games, kterou způsobily mikrotransakce v druhé kapitole Fortnite, není ani zdaleka u konce. Společnost Apple se rozhodla bránit obvinění tvůrců populární battle royale akce.

Apple na Epic Games podal žalobu u kalifornského soudu. V 67stránkovém dokumentu se dočteme, že chování Epic Games je záměrné, drzé a nezákonné. Podle majitele operačního systému iOS je soudní proces zahájen společností Epic Games jen záminka, aby vydělala více peněz.

Než se podíváme na část zmíněného dokumentu, připomeňme, že jako první se na soud obrátili právníci Epic Games poté, co Apple smazal Fortnite z App Store.

„Soudní proces zahájený společnosti Epic Games není nic jiného než záminka k vydělání více peněz. Přestože se Epic prezentuje veřejnosti jako moderní korporátní Robin Hood, ve skutečnosti jde o firmu v hodnotě několika miliard dolarů, která odmítá platit za zjevné výhody plynoucí z toho, že jsou její produkty v App Store,“ dočteme se v dokumentu.

V dokumentu najdeme další mimořádně zajímavý detail. Epic přes Apple Store vydělali více než 600 milionů dolarů (13,5 miliardy korun). To je obrovská částka, když si vezmeme, že hry Epicu jsou i na Androidu, počítačích a konzolích PlayStation, Xbox a Nintendo.

Právníci „nakousnutého jablka“ v dokumentu také připomínají, že Epic zneužil aktualizaci hry k implementaci externího platebního systému, který porušil podmínky App Store (obcházel oficiální platební bránu, u které se platí poplatek ve výši 30 %).

Apple se nebojí toto počínání přirovnat ke krádeži, zatímco následnou kampaň Epicu s názvem Free Fortnite označili právníci za odvetu a připomínají jejich obchodní praktiky, kdy jim nevadí prodávat balíčky V-Bucks do Fortnite až za 99,99 dolarů.

V současné době je těžké odhadnout, jak tenhle spor skončí. Jisté je, že bude velký a nejspíš dlouhý. Slyšení u soudu je naplánováno na 28. 9. 2020.