Aktualizace: Společnost Epic Games se odvolá proti konečnému rozhodnutí soudu v kauze proti Apple. Podle generálního ředitele Epicu Tima Sweeneyho není rozsudek výhrou pro vývojáře ani spotřebitele. Firma chce nadále bojovat.

Navzdory tomu Epic Games zaplatil 6 milionů dolarů společnosti Apple za porušení smlouvy s App Store. Mělo by jít o 30 procent všech příjmů vybraných prostřednictvím alternativního platebního systému ve Fortnite.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Soudkyně Yvonne Gonzalez Rogers vynesla rozsudek v právní bitvě mezi Apple a Epic Games. Tvůrci Fortnite částečně vyhrávají, ale nejsou úplně spokojeni, zatímco Apple mluví o vítězství modelu App Store.

Společnost Apple nemůže bránit vývojářům a vydavatelům přidat do svých aplikací tlačítka, externí odkazy nebo jiné výzvy k akci, které uživatelům umožní nákupy mimo systém App Store, který si bere provizi ve výši 15 až 30 procent. To ale neznamená, že Apple musí vývojářům tolerovat v aplikaci jiné platební systémy.

Dle soudkyně je v tomto případě trhem transakce v digitálních mobilních hrách, nikoliv hry obecně a už vůbec ne interní operační systémy Apple a App Store. Akcie Apple se po zveřejnění této zprávě propadly a klesly o téměř 3,5 procenta. Postupně se ale zotavují.

Apple má na provedení změn čas 90 dnů (do 9. 12. 2021), za předpokladu, že se firma stojící za iOS nerozhodne obrátit na Nejvyšší soud USA a proti tomu verdiktu se odvolat.

Soud nedospěl k závěru, že by společnost Apple byla monopolem ve smyslu federálních nebo státních antimonopolních zákonů. Místo toho soudkyně konstatovala, že se Apple dopustila protisoutěžního jednání ve smyslu kalifornských zákonů o hospodářské soutěži.

„Soud dnes potvrdil, co jsme věděli celou dobu: App Store neporušuje antimonopolní zákony. Apple čelí velké konkurenci v každém segmentu, v němž podnikáme, a věříme, že zákazníci a vývojáři si nás vybírají, protože naše produkty a služby jsou nejlepší na světě. Jsme i nadále odhodláni zajistit, aby byl App Store bezpečným a důvěryhodným trhem,“ uvedl zástupce Apple.

Epic Games musí společnosti Apple zaplatit za porušení smlouvy s App Store, a to 30 % všech příjmů vybraných prostřednictvím alternativního platebního systému. Částka přesahuje 3,5 milionu dolarů.

Vrátí se Fortnite do App Store? Generální ředitel Tim Sweeney tvrdí, že se Fortnite vrátí pouze v případě, že bude moci nabízet platby v aplikacích, které budou férově konkurovat platbám Apple a přinesou úsporu pro spotřebitele.

Sweeney zdůraznil, že rozsudek není vítězstvím pro vývojáře ani spotřebitele. „Epic bojuje za spravedlivou hospodářskou soutěž mezi způsoby plateb v aplikacích a obchody s aplikacemi pro miliardu spotřebitelů,“ dodal.