Otevřená válka mezi společnostmi Apple a Epic Games vypukla poté, co se ve Fortnite objevila nová platební brána. Ta porušila podmínky aplikací na App Store, což vedlo k odstranění aplikace z obchodu. Apple se ale s tímto nespokojil a za obejití mikrotransakcí chce Epic potrestat mnohem víc. Zaměstnanci Epicu mají přijít o vývojářské účty s vývojovými nástroji pro iOS a Mac. Pokud k tomu dojde, bude to mít dopad nejen na Fortnite, ale zejména na Unreal Engine a nejrůznější tvůrce her po celém světě, kteří ve hrách pro iOS a Mac využívají tuhle technologii.

O sporu jsme napsali už dva články. Nyní se k němu vracíme a nabízíme vám vyjádření společnosti Apple. Ta dala Epicu šanci poté, co firmu vyzvala k odstranění externí platební brány z Fortnite.

„Apple Store je navržen tak, aby byl bezpečným a spolehlivým místem pro uživatele a velkou obchodní příležitostí pro všechny vývojáře. Společnost Epic byla jedním z nejúspěšnějších vývojářů v Apple Store, vytvořila multimiliardový produkt, který oslovuje miliony zákazníků iOS po celém světě. Chceme, aby společnost zůstala součástí vývojového programu Apple a jejich aplikace v obchodě. Problém, který Epic vytvořil, lze snadno napravit, stačí aktualizovat svou aplikaci, aby byla v souladu s našimi podmínkami, které se vztahují na všechny vývojáře,“ uvedl mluvčí Applu pro The Verge. Apple v prohlášení tvrdí, že nebude dělat žádné výjimky.

Epic Games jde ale o mnohem víc. Dle všeho chce lepší podmínky pro všechny vývojáře. Nyní každý musí z prodejů na Apple Store a Google Store odvádět 30 procent, což Epicu přijde příliš. Epic byl s odstraněním Fortnite z Apple Store smířen, věděl to - nasvědčuje tomu parodie na ikonickou reklamu Applu, která byla inspirována knihou 1984.

Apple po Epicu požaduje provést změny do 28. 8. letošního roku. Pokud tak neučiní, dojde na Unreal Engine. Tomu se snaží Epic zabránit a podal soudní příkaz proti Apple. Právní dokument je hodně detailní. Epic je přesvědčen, že by soudní spor ohledně Fortnite vyhrál, ale Apple se je snaží rozdrtit dříve, než se případ dostane k soudu. V Epicu nechápou, proč by měl být ukončen jejich přístup do Apple Developer Programu a chtějí zabránit také tomu, že by Apple smazalo Fortnite z iOS zařízení, na nichž je hra nainstalována. Stávající hráči totiž mohou Fortnite na svých telefonech a tabletech hrát, ale nemají přístup k aktualizacím (včetně nové sezóny).