O soudním sporu mezi Apple a Epic Games už asi víte. Po spuštění mobilní verze populárního battle royale Fortnite odmítnul Epic platit Applu 30% podíl z nákupů uvnitř aplikace.

Společnost stojící na iOS vzápětí hru ze svého obchodu odstranila. Právě v reakci na tento krok Epic Games soudní pře iniciovalo.

S rozsudkem z minulého měsíce Apple evidentně není spokojen a odvolává se přesto, že ho původně nazval „velkým vítězstvím“.

Konkrétně jde o jediné z deseti obvinění, ve kterém dal soud Epic Games zapravdu; App Store by podle něj neměl nadále zakazovat vývojářům odkazovat na externí způsoby plateb. Z těch Apple nemá provizi.

Nestačí tak ústupek Apple učiněný nedlouho před rozsudkem, jenž aplikacím dovoloval, aby na externí způsoby platby odkazovaly třeba e-mailem, pokud k tomu dostanou souhlas uživatele.

Odvolání oddálí 90denní termín Apple pro změnu svých podmínek vydaný společně s rozsudkem 10. září/septembra. Na jak dlouho, zatím nevíme, pokud ale bude společnosti po odvolání dáno zapravdu, podmínky logicky měnit nebude.

Své vlastní odvolání podal i Epic Games. Ten se pokusí soud přesvědčit, že se Apple ve skutečnosti chová monopolně.

Je zřejmé, že se tento spor ještě nějakou dobu potáhne. Jak dlouho, se ale nedá ani tipovat.