Soudní jednání, které proběhlo začátkem tohoto měsíce, přeci jen přineslo Epic Games nějaké to ovoce, jelikož jim Apple nemůže zabránit v odkazování na externí platby a platební systémy. V tomto směru se jedná o velké vítězství ze strany Epic Games. Jako větší vítěz ale vyšel z jednání Apple, který si může z plateb provedených ve hře brát provizi, a navíc bylo rozhodnuto, že smlouva mezi Epic Games a Apple byla platná, vymahatelná a Epic ji vědomě porušil.

Ostatně, o tom jsme vás informovali již v předchozí zprávě, kde se také zmiňujeme o tom, že Epic byl nucen zaplatit poplatek za porušení smlouvy ve výši 6 milionů amerických dolarů. K tomu všemu navíc Epic Games souhlasili s tím, že budou nadále hrát podle pravidel společnosti Apple. Kdykoliv tedy budou vydávat nějakou hru či aplikaci na jejich platformě, budou se řídit pravidly, která má Apple nastavená. Na oplátku Epic Games chtěli, aby jim Apple obnovil jejich vývojářský účet, díky čemuž by mohli navrátit Fortnite na Mac a telefony/tablety s operačním systémem iOS. To se ovšem nestane.

Výkonný ředitel Epic Games Tim Sweeney vše řešil s Philem Schillerem z Applu, který na jeho prosbu o návrat Fortnitu na platformy Applu odpověděl negativně. Apple má na toto rozhodnutí dle soudního jednání právo. Kvůli tomu tak bude Fortnite na černé listině až do konce všech soudních odvolání, která budou vyčerpána až za dalších pět let.

„S ohledem na toto a další prohlášení od rozhodnutí soudu, spolu s duplicitním jednáním společnosti Epic v minulosti, Apple využil svého uvážení v tomto okamžiku neobnovit Epic Games účet vývojářského programu. Kromě toho Apple nebude zvažovat žádné další žádosti o obnovení, dokud nebude rozsudek okresního soudu pravomocný a neodvolatelný,“ dočteme se ve zprávě, kterou zaslal Schiller Sweeneymu.

Přečtěte si také: Titanfall je součástí naší DNA, ujišťuje nás studio Respawn

Takovéto rozhodnutí Sweeney neočekával, což vyústilo v řadu příspěvků na Twitteru, kde se zmiňuje o tom, že rozhodnutí Applu je „další mimořádný protisoutěžní tah“ a „ztráta pro férovou soutěž a volbu pro spotřebitele.“

Sweeney dále obviňuje Apple z lhaní, jelikož dle všeho Apple prvotně souhlasil s návrhem, že Fortnite na App Store navrátí, pokud bude Epic Games hrát podle jejich pravidel.

Přesto, ať už se na tento spor dvou velkých společností díváme jakkoliv, nemůžeme říct, že by Apple dělal něco protizákonného. Jejich jednání sice může být nefér, avšak na své rozhodnutí nevrátit Fortnite na App Store mají právo. Ve zprávě ze soudního jednání, která je volně dostupné zde, se totiž dočteme:

„Ukončení platnosti DPLA společností Apple a souvisejících dohod mezi společnostmi Epic Games a Apple bylo platné, zákonné a vymahatelné.“ S tím také souvisí, že Apple může tyto smlouvy a dohody kdykoliv ukončit, a to na základě vlastního uvážení.