Už nějakou dobu víme, že by studio Respawn Entertainment rádo uvedlo battle royale Apex Legends i na mobilní platformy. Nyní je toto snažení zcela oficiální, jelikož došlo k odhalení projektu Apex Legends Mobile. Od něj si tvůrci slibují dosud nejpokročilejší mobilní battle royale, přičemž půjde o speciální verzi hry navrženou pro dotykové displeje, která se pochlubí i zjednodušeným ovládáním a řádnou optimalizací. Jednoduše řečeno se tedy jedná o novou verzi Apex Legends, která je však věrná hře dostupné na PC a konzolích.

Na cross-play, tedy na možnost hrát mobilní verzi na stejných serverech, na nichž hrají uživatelé PC a konzolí, však budeme muset zapomenout. Naopak lze počítat s vlastním Battle Passem i s možností odemknout kosmetické předměty, které ve verzích Apex Legends pro PC a konzole nejsou k dispozici. Studio Respawn dále na oficiálním webu zdůrazňuje, že i Apex Legends Mobile bude free-to-play a nezahrne možnost kupovat za reálné peníze cokoliv, co vás při hraní zvýhodní.

Důležité také je, že vznik mobilní verze má na starosti samostatný tým v Respawnu složený z vývojářů, kteří již mají s vývojem her pro mobilní zařízení zkušenosti. Přesto tento tým spolupracuje s tvůrci pracujícími na verzích pro PC a konzole i s dosud nespecifikovanými partnery. Sluší se připomenout, že v minulosti Respawn spolupracoval se společností Nexon, a to při snaze uvést na mobilní trh hrst titulů se značkou Titanfall.

Apex Legends Mobile bude k dispozici pro Android a iOS ještě letos. V případě mobilních her přitom bývá zvykem, že nejprve dojde na omezený testovací provoz v zemích, jejichž výběr může působit vcelku obskurně a nahodile, a mobilní Apex Legends v tomto směru nebude výjimkou. Ještě do konce dubna/apríla odstartuje testování v Indii a na Filipínách pro pár tisíc hráčů, a to pouze na Androidu. Během roku hodlají vývojáři expandovat do dalších regionů a zahrnout do testování i verzi pro iOS.

Zatím se můžeme podívat na první screenshoty, podle nichž nevypadá Apex Legends Mobile vůbec zle, zvlášť v porovnání třeba s verzí pro Switch, ze které očividně mobilní Apex Legends přímo nevychází. Screenshoty také naznačují, že mobilní battle royale by mohl pohánět modifikovaný Source engine od Valve, který Respawn použil již při vývoji obou dílů série Titanfall i Apex Legends pro PC a konzole.