Středověký sandbox Mount & Blade 2: Bannerlord je jednou z těch her, jejichž tvůrci s opuštěním předběžného přístupu na Steamu a v dalších klientech dostupných na PC zjevně nikam nespěchají. Hra od tureckého studia TaleWorld Entertainment je totiž k dostání v rámci Early Accessu už více než dva roky, přičemž se zdá, že verze 1.0 je stále v nedohlednu.

To, zda je takový stav prospěšný, nejspíš mohou posoudit jen ti, kteří bedlivě pročítají sáhodlouhé seznamy změn, jež už od března/marca roku 2020 doprovází každou aktualizaci. Jedno je ale jisté - TaleWorlds na Bannerlordu stále pracuje. Navzdory této skutečnosti však dosud nebylo ani zdaleka jasné, jak to bude s Mount & Blade 2 na konzolích. Vývojáři nejednou prohlásili, že nechtějí zůstat jen na PC, ale dosud v tomto směru nebyli příliš sdílní. Což se změní díky letošnímu Gamescomu.

Studio TaleWorlds na sociálních sítích oznámilo, že na výstavu v Kolíně nad Rýnem, která proběhne od 23. do 28. 8. 2022, přiveze právě konzolové verze druhého dílu Mount & Blade. Bannerlord míří na Xbox Series X|S i PlayStation 5, přičemž návštěvníci Gamescomu si budou moci hru zahrát na obou konzolích přímo ve stánku tvůrců. Ti také hodlají nabídnout fanouškům více informací, mezi nimiž snad budou i podrobnosti o vydání.

O něm v tuto chvíli pochopitelně nic nevíme, stejně tak není jasné, jestli se dočkají také uživatelé předchozí generace konzolí, tedy PS4 a Xboxu One. Nicméně fakt, že bude konzolový Mount & Blade 2: Bannerlord na Gamescomu hratelný, naznačuje, že uvedení chystaných portů na trh nemusí být příliš vzdálené. V každém případě se nyní z dosud spíše hypotetického a mlhavého Bannerlordu pro konzole stává skutečnost.

Na závěr připomínáme, že Mount & Blade 2: Bannerlord nebude prvním případem vstupu série Mount & Blade do oblasti konzolí. V roce 2016 vyšel ve verzi pro PS4 a Xbox One kultovní díl Mount & Blade: Warband, který na PC existuje už od roku 2010. Tak snad tentokrát nebude počítačový originál a konzolové porty oddělovat podobně dlouhá doba. Koneckonců už je skoro sezóna sklizní.