Na konci loňského roku se objevila kauza, kdy Andrzej Sapkowski otec známého světa Zaklínače žaloval herní studio CD PROJEKT a chtěl po nich vyplatit peníze kvůli jeho vlastní chybě. Studio mu totiž v dávných dobách, kdy se domlouvali na odkoupení značky, nabídlo procentuální zisk z výdělku, ovšem jak sám Andrzej Sapkowski řekl, tak studiu nevěřil a nevěřil ani v to, kam by se svět Zaklínače mohl dostat.

Což se ovšem později ukázalo jako velká chyba a jeho tehdejší okamžitý honorář, který činil v přepočtu něco kolem 200 000 Kč, byl jen zrnkem písku toho, co mohl dostat, kdyby tehdy přistoupil na procentuální zisk. Sám uznal, že byl hloupý a tak se rozhodl studio žalovat a požadovat náhradu ve výši 360 milionů Kč a k tomu navíc podíl na stávajících ziscích kolem 5-15%. To studio samozřejmě odmítlo, ovšem duševního autora i přes jeho nenávist nechtěli jen tak jednoduše odmítnout, a proto se v únoru letošního roku obě strany domluvily na mimosoudním vyrovnání.

V pátek se k nám ovšem dostala jedna velká radostná novina a to, že válečná sekera byla navždy zakopána a obě strany se rozhodly pro uzavření nové smlouvy, tak aby nebyl nikdo ochuzen. Nová smlouva uděluje CD PROJEKTU nová práva co se značky týče a zároveň je uznává jako duševního vlastníka světa zaklínače ve videohrách, grafických románech, stolních hrách a jakémkoliv zboží

„Vždy jsme obdivovali práce pana Andrzeje Sapkowského - byl skvělou inspirací pro celý tým," říká Adam Kiciński, prezident a generální ředitel CD PROJEKT, „věřím, že dnes je nová fáze našeho pokračujícího vztahu."

Je hezké vidět, že i přes spory, co spolu obě strany vedly je CD PROJEKT stále ochoten s Andrzejem Sapkowskim spolupracovat a vyjít autorovi knižní předlohy vstříc.