AMD a NVIDIE mají na grafické karty v podstatě duopol. Jako jediné dvě firmy v odvětví tak už od začátku tisíciletí soupeří mezi sebou o zákazníky; a tuhle hru rozhodně NVIDIA vyhrává. Právě NVIDIA nedávno ohlásila začátek prodejů své nové karty RTX 3060, den před začátkem prodejů teď AMD oznámilo příchod nové karty Radeon.

Představení ohlásila společnost ve tweetu. Kartu představí třetího března/marce na živém eventu.

Přečtěte si také: AMD Ryzen 5 5600GT je nejrychlejší APU pro patici AM4

Nevíme, o jakou kartu půjde, je ale dost možné, že překrytí se začátkem prodeje nejlevnějšího modelu od NVIDIE není náhodou. Že by se mohlo jednat o RX 6700 XT nenaznačuje ale jen datum oznámení, představení právě této karty totiž očekávají i některá média.

Co ale na rozdíl od označení modelu víme, je, že karta bude, stejně jako zbytek série, postavena na architektuře RDNA 2. To znamená, že s sebou ponese i další funkce zbytku série, jako je akcelerovaný ray tracing a další.

Pokud se tedy opravdu bude jednat o RX 6700 XT, můžeme čekat 12 GB videopaměti a celkový bandwidth 384 GB/s. Dá se také očekávat, že tato karta přinese za málo peněz hodně muziky.

Série se zatím skládá z vlajkové lodi RX 6900 XT, RX 6800 XT a karty RX 6800, která je v současnosti nejlevnější součástí série.

Je ale pravděpodobné, že i nová karta zmizí z polic obchodů velice rychle a stejně jako zbytek karet, nejen od AMD, nebude k sehnání.