Jak se zdá, modding originální Mafie z roku 2002 nejspíš nikdy zcela nezanikne. Naštěstí pro nás. Není to tak dávno, co nás o tom přesvědčil mod, díky němuž do města Lost Heaven dorazil propracovaný Titanic. A nyní tu máme pro změnu něco přímo z našich luhů a hájů. Už brzy si totiž budeme moci všichni vyzkoušet ambiciózní modifikaci Rise and Fall, jejíž autoři z týmu 7K Czech Studio nás hodlají vzít do ulic Lost Heaven ve 20. letech a 20. století, kdy podsvětí vládl jistý don Peppone.

V původní Mafii byl Peppone zmíněn jen velmi letmo. Konkrétně o něm hlavní hrdina hry Tom Angelo při posezení s detektivem Normanem hovořil jako o bývalém vládci podsvětí, díky němuž se v Lost Heaven prosadil jak Ennio Salieri, tak Marcu Morello. Salieriho a Morrella jsme v Mafii poznali jako šéfy vlastních rodin, kteří si jdou tvrdě po krku, v minulosti ale byli Pepponeho nejbližšími podřízenými. A právě tento vztah a doba, v níž na Lost Heaven působil, je ústředním motivem modifikace Rise and Fall.

Autoři nakonec mod, jehož vývoj byl oficiálně oznámen na konci roku 2021, rozdělili na více částí, přičemž první část bude k dispozici ke stažení už tuto sobotu, tedy 25. února/februára 2023. Je tu pak hned několik důvodů, proč považovat Rise and Fall za ambiciózní mod. Projekt totiž zahrnuje vlastní český dabing, hudební doprovod, textury, modely, lokace nebo úpravy existujících míst.

Nový trailer kupříkladu ukazuje část čtvrti Hoboken, kde v původní Mafii rostou zbrusu nové budovy (a kde se v Extrémní jízdě skrývá nejen taxík pro jeden z úkolů, ale také auto, které po chvíli jízdy začne mizet). V Rise and Fall se zde ale očividně nacházejí slumy náramně připomínající ty, které v této lokalitě najdete v remaku Mafie z roku 2020, tedy ve hře Mafia: Definitivní edice. Doufáme tedy, že při hraní uvidíme ještě víc podobně zajímavých detailů nebo změn.