Začátkem tohoto týdne české studio Amanita Design zveřejnilo na první pohled záhadnou fotografii, kterou ale při bližším pohledu bylo možné spojit s chystaným projektem Phonopolis, na němž už několik let pracuje tříčlenný tým, který přešel pod křídla Amanity. Existence hry není žádným tajemstvím, dosud se o ní však příliš nehovořilo, takže fotografie ve spojení se změnou loga Amanity na sociálních sítích dávala tušit, že se o ní už brzy konečně dozvíme více. A tak se také stalo.

Amanita Design popisuje Phonopolis jako novou ručně vyrobenou adventuru od tvůrců Machinaria či Creaks. „Hra Phonopolis se opírá o vážnější látku, než jsou příznivci tvorby Amanity zvyklí. Jejím příběhem se prolínají témata jako manipulace či individualismus, ale přesto si drží typicky amanití nadhled a hravost. Hráči se zhostí role Felixe, nenápadného mladíka, jenž spolu se svými spoluobčany nevědomky čelí velké hrozbě. Autoritářský Vůdce města se chystá skrze všudypřítomné ampliony rozeznít Absolutní tón a nadobro ovládnout kolektivní mysl všech lidí ve městě. Jen šťastnou náhodou si Felix jako jediný z obyvatel uvědomí, co se může stát, a pokusí se Vůdcův plán překazit,” dočteme se na produktové stránce na Steamu.

Phonopolis láká na zasazení do stejnojmenného antiutopického města, stejně jako na ručně vyrobený 3D svět z vlnité lepenky. Tvůrci tedy nejdřív vše vytvořili ručně a teprve poté byly lepenkové modely převedeny do podoby 3D modelů. Hráče mohou zlákat i tradiční animace při 12 snímcích za sekundu, jež připomínají klasické animované filmy, nebo pestrá škála hravých hlavolamů a hádanek.

Protože je Phonopolis hra Amanity, chybět nebude ani hudba od Tomáše Dvořáka aka Floexe (Machinarium, Samorost 3). Dvořák je mimochodem podepsán také pod hudbou adventury Papetura, kterou má na svědomí polský vývojář Tomasz Ostafin s přezdívkou Petums a která byla rovněž vytvořena ručně, a to s využitím papírových modelů.

V popisku prvního teaseru, na který se můžete podívat výše, Amanita upozorňuje, že Phonopolis zatím nemá stanovené datum vydání, jelikož vývojáře pořád čeká velké množství práce. Dokonce nemáme očekávat, že hra vyjde v následujících 12 měsících, takže na vydání si určitě počkáme alespoň rok.

Tvůrci se nyní zjevně chtějí v první řadě pochlubit s prvními střípky z vývoje finálního produktu, jenž probíhá se zaměřením na více platforem. Bohužel ale nevíme ani to, jaké platformy to jsou. S ohledem na stránku hry na Steamu je PC a Mac verze samozřejmostí, je ale zároveň otázka, jestli Phonopolis upřednostní mobilní zařízení či konzole nebo zda nakonec dorazí na všechny myslitelné platformy. To se nejspíš dozvíme až v budoucnu.