Navzdory odkladu na únor příštího roku se o Horizon Fobridden West dozvídáme nové informace. Nejde o trailer, screenshoty, natož gameplay záběry. Místo toho přichází nizozemské studio Guerrilla Games s tím, jak hlavní hrdinka Aloy vyrostla a vyvinula se. Tím to ale nekončí. Aloy se bude více spoléhat na oblečení.

Horizon Forbidden West navazuje na Horizon Zero Dawn. První díl akčního dobrodružství se zaměřuje na příběh o ztrátě. Podle vývojářů nám nabídli vzrušující vývoj Aloy, kdy se z pokorného vyděděnce stává nejdůležitější osoba na světě.

„Kromě toho, že se stala nejlepší lovkyní strojů v zemi, zjistí, že má v rukou klíč k objasnění minulosti Země a záchraně budoucnosti planety. Během cesty se obklopí cennými spojenci, jako je Varl, Erend a Avad,“ vysvětluje narrative director Ben McCaw na PlayStation Blogu zápletku prvního dílu.

Po konci příběhu Horizon Zero Dawn se ale objevuje nová hrozba v podobě podivné rudé nákazy, jež postihla svět. Jde o jakýsi mor. Obě hry dělí šest měsíců. Během této doby se Aloy vydala na misi, jejímž cílem je zjistit, jak zákeřnou infekci zastavit. Šlo o náročný úkol, s nímž se mohou fanoušci seznámit v pětidílné sbírce Sunhawk od Titan Comics.

„Musela cestovat rychle a nechala za sebou spoustu svého vybavení. Přesto se do toho pustila se stejným odhodláním a silou, jaké předvedla v první hře. V tomto smyslu se Aloy ani trochu nezměnila,“ říká McCaw

Hrdinka, lovkyně, objevitelka... Aloy toho má na svých bedrech požehnaně, protože v těchto končinách stále čelí výzvám a nebezpečí. Z hlediska vyprávění bylo důležité prezentovat její sílu a emoční inteligenci, aby se mohla dále rozvíjet jako skutečná a sympatická hlavní hrdinka.

Hluboce soucítí s těmi, kdo trpí, a je silně motivována k potrestání mocných utlačovatelů. Přestože si během svých dobrodružství našla mnoho přátel, stále se cítí jako outsider a pravdou je, že nemá žádný skutečný domov. Tyto aspekty jejího charakteru budou podrobně prozkoumány, až se vydá na tajemnou hranici Zakázaného západu.

„To platí i pro příběh. Začíná se stejnou Aloy, kterou si hráči zamilovali v průběhu Horizon Zero Dawn. Přidali jsme však nové kmeny, nové společníky a nové komplikace, které Aloy donutí se změnit. Nechceme spoilerovat jak, ale na cestě vás čeká několik velkých překvapení! Nepochybujeme, že hráči budou její vývoj rádi sledovat.“

Kromě vývoje Aloy nabídne Horizon Forbidden West také větší svobodu v jejím pohybu a využívání světa. „V Horizon Forbidden West jsme chtěli zachovat a rozšířit vše, co dělalo Aloy tak skvělou a poutavou postavou, ale také přidat mnohem víc. Je to stále stejně hbitá a přesná lovkyně strojů, ale do bojového systému jsme přidali spoustu hloubky. Stále je vzrušující prozkoumávat s ní svět, přesto jsme zpestřili cestování nástroji, jako je Pullcaster a Shieldwing, které jste si mohli prohlédnout v našem gameplay traileru,“ dodává Ben McCaw. Nové vybavení má důležitý vliv na hratelnost.

A co verze pro PlayStation 5? „Nový hardware PlayStation 5 nevylepšuje jen vizuální stránku, ale také jsme zvýšili počet kosterních kloubů v modelech, abychom ještě více vylepšili deformace a výrazy obličeje a vytvořili ještě věrohodnější a realističtější postavy. Celkově je to splněný sen pro hráče i vývojáře! Tento obrovský skok v kvalitě, kterým se vyznačuje verze Horizon Forbidden West pro PlayStation 5, neznamená, že by verze pro PlayStation 4 byla obětována,“ zdůrazňuje Ramisse Bastien, hlavní designér postav v Guerrilla Games.

„Hru jsme vyvíjeli a testovali současně na PlayStation 4 i PlayStation 5, abychom měli jistotu, že si hráči na PS4 užijí stejně pohlcující zážitek. Po hře Horizon Zero Dawn jsme věděli, že stále máme zdroje, které můžeme využít ke zvýšení realističnosti a kvality našich postav. Bylo pro nás skvělé, že jsme při vývoji pokračování mohli využít těchto bohatých znalostí a zkušeností.“

Příště se chtějí tvůrci zaměřit na nový a vylepšený strom dovedností. Zatím jen nakousli, že novinkou v systému je, že oblečení v Horizon Forbidden West má k sobě přiřazené dovednosti, takže můžeme různými způsoby posilovat schopnosti Aloy. Oblečení lze zakoupit u obchodníků a najít ve světě. Slibují, že půjde o široký sortiment oblečení a po vzoru první hry umožní chránit se před nebezpečím.

Horizon Forbidden West vyjde 18. 2. 2022 na PlayStation 5 a PlayStation 4. Ve hře bude možné zapnout si české titulky.