Po dlouhé době ticha o sobě dává vědět Alaskan Truck Simulator, který vás vyzve k řízení a přežití v nejdrsnějších podmínkách. To je velký rozdíl oproti kamionovým simulátorům od českého studia SCS Software. Alaskan Truck Simulator se totiž zaměřuje nejen na řízení kamionu, nýbrž také na přežití v drsné divočině.

Budete muset naplánovat trasu k cíli, náležitě připravit svůj truck na podmínky na silnici, které vás čekají, přidáním vybavení, jako jsou řetězy na kola, a zároveň zajistit, abyste si udrželi energii dostatkem spánku a pravidelným jídlem. Jídlo si můžete zakoupit v restauracích a obchodech, ale pokud se ocitnete v divočině, pak možná budete muset přistoupit k drastičtějším opatřením, a to k lovu místní zvěře a vařením na ohni.

Jakmile se vydáte na cestu, jste odkázáni sami na sebe a musíte být zcela soběstační. Budete muset vystoupit z kabiny a provést všechny opravy, které vás napadnou, ať už jde o zadřený motor nebo výměnu prasklé pneumatiky, protože pokud se uprostřed pustiny dostanete do potíží, žádná záchranná služba vás z nich nevyprostí.

Pak je tu samotné prostředí s otevřeným světem inspirovaným skutečnými místy na Aljašce, s cyklem den/noc a dynamickým systémem počasí, který funguje ve všech ročních obdobích, abyste se potýkali s celou škálou podmínek – sněhová bouře může nečekaně zablokovat cestu před vámi nebo vám zakrýt výhled, ale tající sníh může vytvořit zledovatělá místa, která jsou stejně nebezpečná, pokud nejste připraveni.

Záměrem tvůrců je udržet hráče ve střehu tím, že do cesty přihazují překážky, s nimiž se musí vypořádat, jako jsou laviny, pády kamení nebo dopravní nehody způsobené jinými vozidly při špatných podmínkách. Budete muset prozkoumat situaci a vyhodnotit, zda můžete bezpečně objet překážku, aniž byste sjeli ze silnice a uvízli, nebo zda budete muset vyhrabat mapu a naplánovat alternativní trasu, abyste do cíle dorazili v pořádku.

Systémové požadavky nebudou drastické, minimální uvádějí Windows 7 (64-bit), procesor Intel Core i5, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 760 a 15 GB volného místa na disku. Doporučen je Intel Core i7, 16 GB RAM a GeForce GTX 1050.

Hra Alaskan Truck Simulator vyjde na PC v prvním čtvrtletí roku 2022, na konzole PS5, Xbox Series X, Xbox Series S, PS4 a Xbox One vyjde později.