Předpokládali jsme, že k oficiálnímu odhalení remasteru thrilleru Alan Wake, o němž se poslední dobou čím dál více spekuluje, dojde až ve čtvrtek večer na akci PlayStation Showcase. Sam Lake, kreativní ředitel finského studia Remedy, v němž původní Alan Wake vznikl, však naše očekávání předběhl, jelikož existenci celého projektu formálně potvrdil v otevřeném dopise, který vyšel na fanstránce The Sudden Stop a který je plný slov díků a vděku fanouškům, díky jejichž podpoře je značka Alan Wake stále aktuální. To je také důvod, proč došlo k oficiálnímu oznámení právě prostřednictvím fanouškovského webu.

Lake bohužel ve svém dopise neplýtvá detaily, víme však, že Alan Wake Remastered vyjde letos na podzim, a to ve verzi pro PC, Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4 a PlayStation 5. Skvělý příběh spisovatele Alana Wakea, odehrávající se v překrásném, ale zároveň doslova temném prostředí amerického městečka Bright Falls a jeho okolí, tak mohou poprvé zažít i majitelé konzolí od Sony.

Přečtěte si také: Alan Wake Remastered má přinést ray-tracing a 60 snímků za sekundu

Originální hra, která vyšla před 11 lety, původně mířila na PC a Xbox 360, postupem času však Microsoft jakožto tehdejší vydavatel PC verzi zrušil, a tak Alan Wake dorazil na trh v roce 2010 jako exkluzivita pro Xbox 360. Prodeje ale dle mnoha náznaků a neoficiálních informací zůstaly za očekáváním. Na PC verzi, jejíž vývoj v režii samotného studia Remedy se díky prodejům na Steamu paradoxně zaplatil pouhých několik desítek hodin po vydání, nakonec došlo až na začátku roku 2012, zatímco na tehdy aktuální PS3 ani novější PS4 se hra nikdy nedostala.

Jak se dalo očekávat, PC verze remasteru bude k dostání pouze přes Epic Games Store, potažmo Epic Games Launcher. Důvodem je skutečnost, že Epic Games je tentokrát tradičním vydavatelem celého projektu pod záštitou programu Epic Games Publishing. Abychom si půjčili vlastní, dle našeho skromného názoru stále vhodnou formulaci ze staršího článku, v tomto případě zkrátka Epic není pouze supem, který se mlsně snese k téměř hotovému produktu a zaplatí za jeho časovou exkluzivitu pro svůj launcher.

Sam Lake dále potvrdil, že remaster nabídne originální zážitek, do kterého se fanoušci před lety zamilovali. Příběh a herní obsah se zkrátka nezmění, ke změnám však dojde v oblasti vizuální stránky. Vývojáři z Remedy aktualizovali například postavu samotného Alana Wakea či cut-scény. Vše má být také vylepšeno s pomocí určitých vylepšení spojených s hardwarem nové generace. Pravděpodobně jde o podporu ray-tracingu, o níž se nedávno také spekulovalo, Lake ji však ve svém dopise výslovně nezmiňuje. Zahraniční média posléze potvrdila také podporu 4K rozlišení, novinku v podobě vývojářského komentáře samotného Sama Lakea a přítomnost obou DLC, nazvaných The Signal a The Writer. Ty jsou již automaticky součástí původní PC verze.

Již brzy se máme o projektu Alan Wake Remastered dozvědět více informací, takže na to plnohodnotné odhalení na PlayStation Showcase klidně ještě může dojít. Snad se dočkáme také oznámení konkrétního data vydání, které je dle nepotvrzených informací stanoveno již na 5. 10. 2021. A jen tak mimochodem, nově je Alan Wake přítomen také na sociálních sítích. Že by další náznak skutečnosti, že v Remedy mají se značkou další plány, o nichž se také neoficiálně hovoří delší dobu?