Co dělalo z thrilleru Alan Wake tak zajímavou hru? Někdo vám řekne, že příběh. Jiní určitě zmíní půvab města Bright Falls a jeho okolí. Zapomínat bychom neměli ani na fenomenální soundtrack či grafiku, která vypadá minimálně na PC i dnes obstojně. Ale jsou tu i tací, kteří možná zmíní všudypřítomné baterky značky Energizer.

Originální Alan Wake z roku 2010 byl totiž poměrně bohatý na reálné značky. Energizer je nepochybně nejvýraznější z nich, protože tužkové baterie je kvůli soubojům nutné sbírat na každém kroku. A snad každý, kdo kdy navštívil drogerii či prošel okolo pokladny v supermarketu, musel poznat, že se jedná o Energizer. Stejně tak nebyl problém odhalit, že auta ve hře patří automobilkám Ford a Lincoln, zatímco silnice okolo Bright Falls zdobily billboardy s logem u nás relativně neznámého mobilního operátora Verizon. A na tohle všechno budeme muset v chystaném remasteru zapomenout.

Když byl projekt Alan Wake Remastered oficiálně oznámen, někteří fanoušci si začali pokládat otázku, zda reálné značky zůstanou. Koneckonců je běžnou praxí, že smlouvy na product placement jsou uzavírány jen na určitý čas nebo pro potřeby konkrétního titulu. Nově zástupce Remedy serveru Screen Rant potvrdil, že žádná z reálných značek, které jsme viděli v originální hře, se v remasteru nevrátí, a to z důvodu vypršení platnosti příslušných dohod. Vše bude nahrazeno fiktivními prvky, které mají zapadat do univerza herního světa.

Kvůli náhradě reálných značek za smyšlené, vytvořené přímo ve studiu Remedy, se nyní pro změnu začíná spekulovat, zda fiktivní značky nemohou obsahovat narážky na hru Control z roku 2019, která se odehrává ve stejném světě jako Alan Wake, nebo dokonce na dosud neoznámený druhý díl Alana Wakea, o němž se již nějakou dobu neoficiálně hovoří. Dokud ale neuvidíme na vlastní oči, jaké náhradníky v Remedy vymysleli, můžeme pouze spekulovat a hádat.

Dobrou zprávou alespoň je, že se vrátí kompletní hudební doprovod. I ten obsahuje některé licencované kousky, přičemž kvůli vypršení licencí původní hra dočasně zmizela z prodeje. Po nějaké době se ale vrátila, a tak se zdá, že se podařilo práva na všechny skladby obnovit a že se tato obnova nyní vztahuje také na remaster. S jistotou se vrací také hudba skupiny Poets of the Fall, která je do značné míry synonymem her od Remedy, nebo fiktivní televizní seriál Night Springs.

Reálné značky jsou každopádně po české lokalizaci dalším prvkem známým z originální hry, na nějž budeme muset při hraní remasteru zapomenout. Věříme ale, že zrovna billboardy Verizonu či miniaturní loga Fordu nebudou nikomu příliš chybět. Na druhou stranu, bez Energizeru to prostě nebude ten samý Alan Wake [Miky, vlož sem odkaz na nejnovější řadu baterií, ať si naše pány a chlebodárce z Energizeru nerozhněváme].

Alan Wake Remastered vyjde 5. 10. letošního roku na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S a Xbox One. PC verze bude k dostání pouze přes Epic Games Store.