Máme tu další rok a kromě nové Fify a NHL už se většina věrných fanoušků chystá i na pokračovaní nového Call of Duty. Letos to bude již patnáctý rok, co se Activision drží svojí nepřetržité šnůry, kdy rok co rok vychází nový díl.

Letošní rok byl ovšem trošku zvláštní. O pokračování jsme se totiž v porovnání s předchozími díly dozvěděli celkem pozdě. Ovšem přes první teorie, že letos bychom se nového Call of Duty nemuseli dočkat, tu máme vydání dalšího dílu, tentokrát s podtitulem Black Ops: Cold War, téměř za dveřmi.

Ovšem ještě předtím, než to zcela vypukne, si pro nás vývojáři připravili tento víkend otevřenou betu pro PS4 a my se na ni teď společně podíváme.

Nutno zmínit, že součástí bety zatím byla jen hra více hráčů s počtem omezených map i módů. Ti, kteří se těšili na Zombies či nějakou misi ze singleplayeru, tak ti si budou muset ještě chvíli počkat na vydání celé hry. Co ovšem přináší multiplayer, a dočkáme se letos nějaké revoluce? Či snad tu máme jen další vylepšení mechanik, které fanoušci tak dobře znají?

Po prvním přihlášení do hry mě překvapili operátoři, kteří měli v multiplayeru posledních dílů Black Ops velké využití. Ti tentokrát postrádají jakékoliv schopnosti a ve hře slouží jen jako skin pro hráče. Při následném vyhledávání hry máme momentálně na výběr buďto z rychlého režimu, kde se náhodně střídají módy Team Deathmatch, Kill Confirmed a Domination, nebo následně rozšířené režimy, kde si sami vyberete z módu VIP Escort nebo Combined Arms.

Pokud jste v sérii Call of Duty noví - nebo vlastně v žánru stříleček celkově - jedná se o nejvíc známé módy a všechny díly doprovází dlouhé roky. Zatímco v prvních dvou módech jde čistě o zabíjení a u Kill Confirmed následném sbírání psích známek padlých nepřátel, tak u Domination jde o obsazování tří bodů. U rozšířeného hledání jsou herní režimy minimálně pro mě více záživné, kde u VIP musíte, jak již název napovídá, odvést jednoho vašeho člena týmu na speciální bod a druhý tým tomu logicky zabránit. U Combined režimu zůstávají pravidla stejná jako u Domination, ovšem s větším počtem hráčů i bodů.

Ani map není zatím plný počet, ale pro ukázku tu máme například Moskvu, Miami nebo Armada, kde se podíváme na otevřené moře.

Spoustu z nich je zpracována dobře a bavily mě. Spousta map je rozměrově větší než u jiných dílů Call of Duty a díky tomu zde máme i možnost většího počtu hráčů a delší zápasy, kde jen nebudete slepě běhat a zabíjet, co se hýbe.

Bohužel jsou tu i mapy jako například zmíněné Miami nebo Satellite, u kterých jsem si téměř jistý, že nejsem jediný, koho nebavily. Ale to už tak u Call of Duty většinou bývá, že jsou tu mapy oblíbené i ty naopak někým naprosto nenáviděné.

No a teď bychom se měli podívat na to nejdůležitější, čímž je samozřejmě hratelnost. V tomhle ohledu mám pro mnohé dobrou zprávu, protože gunplay zůstává téměř totožný s předchozím dílem, tedy s Modern Warfare a nohama se drží pevně při zemi. Nehledejte tu tedy žádné super-schopnosti či snad běhání po zdech. Jde vidět, že se Treyarch snaží vrátit více k původní myšlence Black Ops, a to nemusí být vůbec na škodu. Napovídá tomu nejen zasazení, ale i již několikrát zmíněná absence speciálních schopností u operátorů.

Máme tu tedy známé perky a jedno speciální vybavení, jako je mina nebo mini radar. Už zde nenajdeme ani systém „Pick 10“, takže hráč si opravdu může postavu více přizpůsobit svému stylu. Celkem zajímavou věcí - a pro mě naprosto nepochopitelnou - je i věžička, která zničí všechny granáty letící do oblasti. V tu chvíli jsem si připadl jako v konkurenčním Apex Legends a ne jako v období studené války, ale co už.

Velkého rozšíření se dočkalo i vylepšování zbraní, kde si každý najde pro svého miláčka přesně to, co chce, a tak si zbraň upraví přesně k obrazu svému. Nebo spíš ke své střelbě. Vylepšení bude tentokrát opravdu hodně a každým druhem vybavení určitým způsobem měníte statistiky své zbraně.

Návratu se dočkala opět i vozidla, takže na větších mapách zde máme kromě skútrů a motorek i tanky a poprvé i lodě. Ty výrazně mění hratelnost na zatím jediné dostupné vodní mapě Armada, kde se nacházejí, a přesun na vodě je tak díky nim mnohem rychlejší. Jejich ovládání je tedy občas dosti krkolomné, ale hratelnost to určitě dokáže oživit.

V novém Call of Duty také najdete i nový systém Scorestreaku, ze kterého měla spousta hráčů obavy. Systém totiž bere v potaz vaše skóre, a ne počet zabití. Navíc se nerestartuje po vaší smrti, ale běží dál. Po určité době ve hře ale můžu s klidným svědomím říct, že odměňování funguje mnohem lépe než předtím. Ti lepší budou pořád ve výhodě, díky tomu, že bonusy získají daleko rychleji, ale i přesto je hra díky tomuto více balancovaná.

Betu jsem si tedy, dá se říct, že i celkem užil. Není to žádná revoluce, ale jde spíše se jedná o návrat do doby, kdy světlo světa spatřilo první Black Ops, což za mě je rozhodně změna k lepšímu.

Fanoušky bude multiplayer bavit, je to zkrátka to, na co jsou zvyklí. Pokud jste nestihli betu tenhle víkend, nebo snad nemáte PS4, tak nezoufejte. Již v sobotu 17. října/októbra až do pondělí 19. se totiž beta otevře znovu, a to tentokrát pro všechny hráče nehledě na to, jestli máte Black Ops: Cold War předobjednané, a to ať už máte PC, Xbox One nebo PS4.

Vypadá to tedy, že pokud se povede i zombie mód a kampaň, tak tu máme letos díl, který by snad nemusel naštvat většinu fanoušků série. Ovšem na finální verdikt si budeme ještě muset počkat do 13. listopadu/novembra, kdy Call of Duty: Black Ops Cold War vychází na PC, PS4, PS5, Xbox One i Xbox Series X.