Známá a oblíbená real-time strategie Age of Empires s příchodem čtvrtého dílu projde změnou. Kormidla se za doprovodu Microsoftu ujmulo studio Relic. Autoři povedených strategických her Warhammer 40,000: Dawn of War a Company of Heroes se rozhodli pro větší změny v kampani.

Age of Empires 3 vyprávělo smyšlené příběhy o historických událostech, druhý díl popisoval životy významných historických osobností, zatímco ve čtvrtém se do centra pozornosti dostávají celé konflikty. Vývojáři připravují osm civilizací a čtyři historické kampaně, které obsáhnou i mini-dokumenty se zajímavými informacemi o jednotlivých konfliktech. Navíc pomohou vytvořit rámec civilizací a historických souvislostí mezi jednotlivými misemi.

Přečtěte si také: Plnohodnotná kampaň s Janem Žižkou a husity v novém rozšíření Age of Empires 2: Definitive Edition

Detailně víme o dvou kampaních:

  • Normanské tažení: začínáme Vilémem Dobyvatelem, sledujeme jeho vzestup na anglického krále a následné formování země, jeho nástupnictví a vnitřní rozpory, které z toho vyplývají.
  • Stoletá válka: Dlouhodobým důsledkem Vilémových výbojů byly mnohem později války mezi Anglií a Francií, které se přerušovaly zhruba sto let a do nichž se zapojila i Johanka z Arku.

Včera k večeru byly potvrzeny další dvě kampaně: Vzestup Moskvy a Mongolská říše. Autoři tak mají v plánu zkombinovat evropskou a asijskou historii. Civilizací bude celkem osm. Těšit se můžeme na: Anglii (normanská kampaň), Čínu, Dillíský sultanát, Mongolsko (kampaň Mongolská říše), Francii (kampaň Stoletá válka), Abbásovskou dynastii, Svatou říši římskou a Rusko (kampaň Vzestup Moskvy).

Přečtěte si také: Age of Empires 4 vyjde letos na podzim

Nyní jsme se dozvěděli podrobnosti o dynastii Abbasidů a Francích. První jmenovaní jsou technologicky velmi vyspělou dynastií. Když za ně budete hrát, můžete postavit Baštu vědění (House of Wisdom), kterou lze rozšířit o různá křídla a odemknout si technologie prospívající armádě, ekonomice a zdrojům. Kromě toho disponují fascinujícími jednotkami, jako jsou například velbloudi. Jejich přítomnost zvyšuje schopnosti armády.

Francouzi jsou naopak velcí obchodníci: mají obchodní dům a silnou stránkou jejich jednotek jsou rytíři a kopiníci.

Více informací se o národech a kampaních dozvíme již brzy. Age of Empires 4 vyjde 28. 10. letošního roku na PC. Hra bude součástí předplatného Xbox Game Pass.

JAN ŽIŽKA A HUSITÉ V AGE OF EMPIRES 2: DEFINITIVE EDITION

Age of Empires 2: Definitive Edition se zanedlouho dočká nového placeného dodatečného balíčku Dawn of the Dukes. Ten do hry přidá dvě nové civilizace a tři plnohodnotné nadabované kampaně. Těšit se můžeme na Čechy a v kampani s Janem Žižkou a husity, včetně husitských bojových vozů a vozové hradeb.

Čechy doplňují Poláci a dvě zbývající kampaně se zaměří na Hedviku z Anjou z Polska a malé litevské knížectví, které se ocitá na pokraji katastrofy.

Více informací se o DLC pro Age of Empires 2: Definitive Edition dočtete v našem předešlém článku.