Tak nakonec je to trošku jinak. Společnost Microsoft dnes večer u příležitosti 25. výročí série Age of Empires oznámila, že hry Age of Empires II: Definitive Edition a Age of Empires IV vyjdou na konzole Xbox Series X/S a Xbox One. Druhý díl v definitivní edici bude dostupný 31. 1. 2023, zatímco čtvrtý díl dorazí někdy později ve stejném roce.

„Věděli jsme, že přenést komplexnost real-time strategie na konzole Xbox je obrovský úkol, ke kterému musíme přistupovat pečlivě a promyšleně. Tým tvrdě pracoval na tom, aby přinesl zážitek, který bude nejen skvělý při používání ovladače, ale také naučí hráče hrát na Xboxu,“ uvádí Microsoft v tiskové zprávě.

K tomu pomůže nový tutoriál navržený speciální pro ovladače ve spojení s novým uživatelským rozhraním. „Přidali jsme také novou umělou inteligenci, díky níž je správa zdrojů efektivní a intuitivní,“ dozvídáme se. Pokud budete chtít hrát s klávesnicí a myší, tak i tuhle možnost bude Age of Empires 2: Definitive Edition na konzolích Xbox podporovat. Pravděpodobně to stejné nabídne později i Age of Empires 4.

Age of Empires II: Definitive Edition vyšla v roce 2019 na PC a jde o remasterovanou verzi hry z roku 1999 s výrazně vylepšenou grafikou, podporou 4K a všemi dříve vydanými rozšířeními. Hra se neustále rozrůstá. Tým připravil téměř 40 aktualizací a 3 dodatečné balíčky s novými civilizacemi a kampaněmi, včetně husitů s Janem Žižkou.

Hráči se mohou těšit na 83 map, 42 civilizací pro více hráčů, 34 kampaní pro jednoho hráče, 10 multiplayerových režimů a 7 kooperativních kampaní. Součástí bude ještě volitelný cross-play mezi platformami, aby společně mohli hrát přátelé na Xboxu a PC. A také budou přidány do Xbox Cloud Gamingu v betě, což všem umožní pokračovat v budování impéria i mimo PC nebo konzoli.

A samozřejmě budou obě konzolové verze dostupné v předplatném Xbox Game Pass v den vydání.