Co generální ředitel Activisionu Blizzard Bobby Kotick věděl o obvinění ze sexuálního zneužívání a špatného zacházení se zaměstnankyněmi napříč celou společností? Tato otázka se v posledních dnech ve velkém řeší. Podle deníku Wall Street Journal o problémech věděl roky a některé případy obtěžování a zneužívání zametl pod koberec. Dokonce měl sám obtěžovat zaměstnankyně, vyhrožovat jim smrtí a přispět tak ke špatnému chování dalších lidí.

O situaci v Activisionu Blizzard se začali zajímat partneři v podobě PlayStationu a Xboxu. 1000 zaměstnanců firmy, která stojí například za Call of Duty, podepsalo petici s výzvou, aby Kotick odstoupil.

KOTICK O VŠEM VĚDĚL?!

Zjištění Wall Street Journal uvádí, že Kotick věděl o obvinění bývalé zaměstnankyně studia Sledgehammer Games, kterou v letech 2016 a 2017 dvakrát znásilnil nadřízený. Byla také nucena pít větší množství alkoholu v kanceláři a na akcích. Žena jednala s personálním oddělením a dalšími nadřízenými, ale nic se nestalo. Až když právník ženy napsal Kotickovi dopis, v němž vyhrožoval právními kroky, tak po několika měsících bylo dosaženo mimosoudního vyrovnání. Kotick ale o obviněních ani o vyrovnání neinformoval představenstvo společnosti.

Druhý případ se týká jiného zaměstnance Sledgehammer Games. Eduard Roehrich byl v roce 2017 obviněn ze sexuálního obtěžování. Roehrich dostal dvoutýdenní placené volno a bylo mu umožněno zůstat ve společnosti na jiné pozici, přičemž personální oddělení ho mělo požádat o zachování důvěryhodnosti této záležitosti.

Další případ se týká Dana Buntinga, spolušéfa studia Treyarch. V roce 2017 ho jedna ze zaměstnankyň obvinila ze sexuálního obtěžování. Po interním vyšetřování v roce 2019 bylo doporučeno Buntinga propustit, ale Kotick tomu zabránil. Jak uvádí WSJ, Bunting opustil Activision poté, co byl osloven kvůli komentáři k tomuto článku.

V roce 2018 Kotick souhlasil s propuštěním bývalého technologického šéfa Blizzardu Bena Kilgorea, který čelil několika obviněním ze sexuálního obtěžování. V té době podle zprávy napsal bývalý generální ředitel společnosti Blizzard Michael Morhaime zaměstnancům e-mail, ve kterém Kilgorovi poděkoval za jeho úspěchy v uplynulých čtyřech a půl letech.

Tento e-mail se samozřejmě nelíbil lidem, kterých se sexuální obtěžování týkalo, případně o něm věděli. Výsledkem byla stížnost 30 zaměstnanců divize elektronických sportů. Ve stížnosti uváděli, že mají pocit porážky, když pachatel opouští firmu s pozitivním veřejným rozloučením.

Tyto události jsou v rozporu s tím, jak se Activision Blizzard postavil k obvinění státu Kalifornie. Společnost se v e-mailu od Frances Townsend pro zaměstnance bránila s tím, že žaloba je nepodložená a nezodpovědná. Ukazovat měla zkreslený a nepravdivý obraz společnosti, včetně věcně nesprávných, starých a z kontextu vytržených příběhů – některé z nich podle Activisionu měly být staré více než deset let.

Tato obrana vyvolala velkou kritiku uvnitř i vně Activisionu Blizzard. Kotick ji později označil za nevhodnou. Redakce WSJ ale nově zjistila, že e-mail na obranu napsal sám Kotick a poté pověřil Townsendovou, jednu z mála žen ve správní radě, aby jej odeslala.

DALŠÍ OBRANA ACTIVISIONU BLIZZARD

Activision Blizzard na rozsáhlý článek Wall Street Journal reagoval s tím, že přináší zavádějící pohled na společnost a jejího generálního ředitele.

„Na případy sexuálního pochybení, na které byl [Bobby Kotick] upozorněn, jsme reagovali,“ uvedla společnost v prohlášení. „WSJ ignoruje důležité změny, které probíhají, aby se tato společnost stala nejpřívětivějším a nejinkluzivnějším pracovištěm v oboru, a nezohledňuje úsilí tisíců zaměstnanců, kteří každý den tvrdě pracují, aby naplnili své – a naše – hodnoty. Neustálá snaha být lepší byla pro tuto společnost vždy charakteristická. Proto jsme pod vedením pana Koticka dosáhli významných zlepšení, včetně politiky nulové tolerance nevhodného chování.“

„A právě proto se neúnavně soustředíme, zrychlujeme a vynakládáme prostředky na další zvyšování rozmanitosti v naší společnosti i v odvětví a na zajištění toho, aby každý zaměstnanec přicházel do práce s pocitem, že si ho vážíme, že je v bezpečí, že ho respektujeme a že je pro nás inspirací. Nezastavíme se, dokud nevytvoříme pro náš tým to nejlepší pracoviště.“

NA ZAMĚSTNANCÍCH NEZÁLEŽÍ?

Tím ale zpráva WSJ nekončí. Deník přináší informace o tom, že Jennifer Oneal, která po třech měsících rezignovala na post spolušéfky Blizzardu, tak učinila z dobrých důvodů. Řekla, že po pouhém měsíci ve své nové pozici už mluvila s právním oddělením o rezignaci.

„Byla jsem marginalizována, vyloučená a diskriminovaná,“ cituje ji server. V e-mailu uvedla, že hovořila o svých vlastních zkušenostech se sexuálním obtěžováním ve společnosti a také o tom, že dostávala nižší plat než Mike Ybarra, s nímž Blizzard převzala. Řekla, že není přesvědčena o tom, že by vedení společnosti Activision bylo schopno zlepšit firemní kulturu: Bylo jasné, že společnost nikdy nedá našim zaměstnancům tu správnou prioritu.“

PETICE ZAMĚSTNANCŮ A OBAVY PLAYSTATIONU A XBOXU

Zaměstnanci společnosti Activision Blizzard chování Koticka kritizují. Nyní se k nim přidává část akcionářů, jež požaduje jeho rezignaci. Tato skupina drží 4,8 milionu akcií. Kromě Koticka jsou k odstoupení vyzváni i Brian Kelly a Robert Morgado, dva nejdéle působící členové představenstva. Odejít mají k 31. 12. 2021. Pokud neodstoupí, hrozí akcionáři, že na příští valné hromadě (červen 2022) nebudou hlasovat pro znovuzvolení stávajícího představenstva a vyzvou ostatní akcionáře, aby je následovali.

Ve středu se uskutečnil stream mezi vedením a zaměstnanci Activisionu Blizzard. I v něm ale zůstává firma v defenzivě. Jednou z otázek ve streamu mělo být, zda se nedávno zavedená politika nulové tolerance po zprávě WSJ vztahuje také na Bobbyho Koticka. Odpovědí bylo, že neexistují žádné důkazy o obviněních vznesených proti Kotickovi, protože se tak stalo před více než deseti lety.

Závažná obvinění a přístup Activisionu Blizzard začíná zajímat i jiné společnosti ve videoherním světě. Například Jim Ryan a ostatní vedoucí PlayStationu jsou zklamáni a upřímně řečeno ohromeni tím, že Activision neudělal dost pro řešení hluboce zakořeněné kultury diskriminace a obtěžování.

„Ihned po zveřejnění článku Sony kontaktovala Activision, aby vyjádřili své hluboké znepokojení a zeptala se, jak hodlají reagovat na obvinění v článku…. Domníváme se, že jejich prohlášení situaci dostatečně neřeší,“ uvádí agentura Bloomberg přepis e-mailu pro zaměstnance Sony.

Activision Blizzard nyní kritizuje 1000 zaměstnanců, kteří podepsali petici, jež požaduje odvolání Koticka z funkce generálního ředitele.

„My, níže podepsaní, již nemáme důvěru ve vedení Bobbyho Koticka jako generálního ředitele společnosti Activision Blizzard,“ uvádí se v petici. „Informace, které vyšly najevo o jeho chování a praktikách při řízení našich společností, jsou v rozporu s kulturou a integritou, kterou od našeho vedení vyžadujeme – a jsou v přímém rozporu s iniciativami, které zahájili naši kolegové. Žádáme, aby byl Bobby Kotick odvolán z funkce generálního ředitele společnosti Activision Blizzard a aby akcionáři mohli vybrat nového generálního ředitele bez přispění Bobbyho, který, jak víme, vlastní podstatnou část hlasovacích práv akcionářů.“

Přidává se také šéf Xboxu Phil Spencer. Ten zaslal svým zaměstnancům e-mail. V něm uvádí, že vyhodnocuje všechny aspekty jejich vztahu se společností Activision Blizzard a provádí průběžné proaktivní úpravy.

„Já osobně zastávám pevné hodnoty pro vstřícné a inkluzivní prostředí pro všechny naše zaměstnance v Xboxu,“ řekl Spencer agentuře Bloomberg. „Není to cíl, ale cesta, na které budeme stále pokračovat. Vedení Xboxu a Microsoftu stojí při našich týmech a podporuje je v budování bezpečnějšího prostředí pro všechny.“